Хиляди жители на ивицата Газа нахлуха в складове и центрове за разпределяне на помощи на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), грабейки брашно и други продукти от първа необходимост, съобщи днес организацията, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Това е тревожен признак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и плътна обсада на Газа", предупреди в изявление Агенцията.

Доставките на помощи за Газа са силно затруднени, откакто Израел започна да бомбардира палестинския анклав в отговор на смъртоносното нападение на управляващата територията въоръжена групировка "Хамас", припомня Ройтерс.

Египетското външно министерство заяви вчера, че "препятствия от страна на Израел", включително процедурите за проверка на камионите, спъват бързото доставяне на помощи в ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафах" на границата между Египет и палестинската територия.

"Налага се камионите да бъдат инспектирани на израелския пропускателен пункт "Ницана", преди да тръгнат към пункта "Рафах", като така изминават около 100 км, преди на практика да влязат в пункта "Рафах", а това създава пречки, забавящи значително пристигането на помощта", посочи в изявление говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

ГКПП "Рафах", който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основен пункт за доставка на помощи, откакто Израел наложи обсада на Газа в отговор на нападението на бойци от "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

Преди избухването на конфликта през пункта в Газа влизаха по около 500 камиона дневно, докато в последните дни влизат едва 12 камиона средно на ден, заяви в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

На 9 октомври Израел наложи "пълна обсада" на Газа, като прекъсна доставките на вода, електричество и храни, при положение че тази територия, на която живеят 2,4 млн. души, е под израелска сухопътна, въздушна и морска блокада, откакто през 2007 г. "Хамас" дойде на власт.

Израелската армия прикани вчера цивилните от северната част на ивицата Газа и от град Газа временно да се преместят на юг от река Газа в по-безопасен район, където ще могат да получат вода, храна и лекарства.