Хиляди демонстрираха вчера в Кардиф за независим Уелс. Организаторите на протеста обявиха, че това е първият подобен марш в историята на Уелс, пише "Гардиън".

Някои протестиращи твърдят, че през целия живот са били поддръжници на независимостта, докато други казват, че са провокирани от Брекзит и строгите икономии. Скорошна анкета за "ITV Уелс" показа, че 12% от хората подкрепят самоуправлението.

Маршът завърши с националния химн на Уелс.

Адам Прайс, лидер на националистическата партия Плайд Къмри (Plaid Cymru), каза, че проблемите на страната му могат да бъдат по-лесно разрешени, ако решенията се вземат в рамките на нацията.

"В продължение на много години желанието ни да видим независим Уелс изглеждаше отдалечено. Но приливът се обръща, маршовете стават по-многобройни, а гласовете стават по-силни", каза той.

"Десетилетията на пренебрегване от страна на Уестминстър (където заседава британският парламент - б.р.) доведоха до бедност и недостатъчни инвестиции. Една трета от децата ни живеят в относителна бедност и трябва само да видите хаоса покрай Брекзит, за да видите, че Уестминстър не е в състояние да управлява или представлява Уелс", изтъкна Прайс.

"Дебатът около конституционното бъдеще на Уелс се засили след гласуването Великобритания да напусне Европейския съюз. Няколко независими групи вярват, че Уелс и неговите хора ще имат по-добро бъдеще като независима държава извън Обединеното кралство ... Все повече се осъзнава, че независимостта е нормална", каза Люелин Гуилим, говорител на една от групите "Всички под едно знаме Къмри", цитирана от "Гардиън".