Шефът на полицията в Берлин каза, че хиляди полицаи ще следят за спазването на забраната за протести и използването на фойерверки в голяма част от германската столица в новогодишната нощ, предаде Асошиейтед прес.

Барбара Словик заяви, че органите на реда са подготвени за възможността противници на ограниченията заради коронавируса или леви екстремисти да пренебрегнат забраната за демонстрации.

Тази седмица германски съдилища отхвърлиха правни искове срещу забраната за провеждане на обществени събирания в Берлин в новогодишната нощ и в първия ден от новата година, наложена от властите заради пандемията.

Вместо годишното представление на открито при Бранденбургската врата, което редовно привлича стотици хиляди хора, организаторите са предвидили виртуално събитие, което да бъде гледано от къщи.

Германският институт "Роберт Кох" съобщи за 32 552 нови заразявания с коронавирус през последното денонощие и 964 смъртни случая.

В новогодишното си обръщение канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че историческата криза с пандемията може да продължи и през цялата 2021 година, въпреки надеждите, които се породиха сред хората с излизането на новите ваксини срещу Ковид-19.