Хиляди полски полицаи излязоха днес на демонстрация във Варшава с искане за по-високи заплати, предаде Франс прес.

Полският полицейски синдикат обяви, че полицаите настояват или за увеличаване на заплатите, или за промяна на условията за пенсиониране.

Фаворизирани по времето на комунистическия режим, полицаите изгубиха някои от привилегиите си в последните години, отбелязва Франс прес. През 2013 г. те загубиха правото да се пенсионират след 25 години служба преди да навършат 55 години. Едно от сегашните им искания е отпадне прагът от 55 години.

Настояват или за увеличаване на заплатите, или за промяна на условията за пенсиониране

Снимка: БТА

Един от демонстрантите заяви, че нетната му месечна заплата на полицай е около 2500 злоти (близо 600 евро). Според полицаите ниското заплащане създава трудност при привличането на нови хора в полицията. Полицейският синдикат съобщи, че към настоящия момент в полицията има 7000 свободни длъжности и че вдигането на заплатите е единственият начин за подобряване на ситуацията.

Един от демонстрантите заяви, че нетната му месечна заплата на полицай е около 2500 злоти (близо 600 евро)

Снимка: БТА

Полските полицаи, които по закон нямат право на стачка, изразиха недоволството си по оригинален начин през последните месеци. Те спряха да налагат глоби на хора, извършили дребни нарушения, и се ограничават само с "предупреждения". Според синдиката им постъпленията от глоби вследствие на това са намалели с няколко милиона злоти.

Полицейският протест във Варшава

Снимка: БТА

Снимка: БТА