Хиляди мигранти продължават да подават молба за убежище в Германия въпреки граничните ограничения заради кризата с коронавируса. Много от тях вече живеят в страната, каза говорител на службата по миграция, цитиран от германския в. "Велт ам зонтаг" и БТА.

Според Федералната служба за миграцията и бежанците през април са били подадени 5106 молби за убежище от нови кандидати, при все че поради рестрикциите, свързани с епидемията от коронавируса, мигранти, търсещи убежище, трудно биха могли да се видят по германските граници.

Правителствени служители са казали за вестника, че част от новите кандидати са хора, които са влезли в Германия преди време с виза. Забавянето заради коронавируса също може да играе известна роля за тази цифра. Още едно обяснение за значителния брой нови молби дава вътрешното министерство на провинция Саксония. Сред новопристигналите там през април имало студенти, чието разрешително за престой било изтекло, но те вече не можели да се върнат в страните си.

Освен това някои от подалите молба за убежище са казали, че са дошли в страната за лечение. Има също хора, пристигнали в Германия със шенгенска виза като туристи, във връзка с бизнеса си или на посещение при роднини, и които искат да уредят законовия статут на пребиваването си, след като законният срок на посещението им е изтекъл.