Хиляди хора се събраха на демонстрации срещу американския президент Доналд Тръмп в центъра на Лондон, но броят им беше много по-малък в сравнение с десетките хиляди, които протестираха срещу неговата визита миналата година, предаде Ройтерс.

Демонстрантите крещяха, удряха барабани и развяваха плакати в рамките на така наречения "Карнавал на съпротивата" на площад Трафалгар, докато на Даунинг стрийт протичаше разговорът между британския премиер Тереза Мей и Доналд Тръмп.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин направи обръщение към събралото се множество, наричайки демонстрацията "живото въплъщение на това какво означава демократично общество".

Тръмп е един от най-малко харесваните от британците чуждестранни лидери, като само 21 процента от всички британци имат позитивно мнение за него, а само сред жените процентът спада до 14, сочат данните от проучване на компанията Югав.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Тонът на демонстрацията бе зададен от голяма статуя на Тръмп, който седи върху златна тоалетна чиния с панталони около глезените и пише съобщения в Туитър. На плакатите имаше надписи от рода на "Дръж си малките ръчички далеч от кралицата ни", "Затворете го в Лондонската кула" и "Освободете Мелания!".

Участващата в протестните прояви 64-годишната пенсионирана учителка от Лондон Линда Копълстоун заяви, че е против бездействието на Тръмп по въпроса с климатичните изменения.

"Съсипахме планетата. Неговият глас се чува и може да направи нещо по този въпрос, но избира да не го направи", каза Копълстоун.

Демонстрантите често използват креативност и хумор, за да изразят недоволството си по въпроси като ограничаването на репродуктивните права на жените и опасенията, че американските компании могат да навредят на британската здравна система, отбелязва Ройтерс.

Броят на събралите се бе доста по-малък от този при първата визита на Тръмп във Великобритания през юли миналата година, но демонстрациите отново бяха белязани от хумор в британски стил.

Снимка: БТА

Една от демонстрантките носеше табела с шекспировата обида "Аз ви показвам пръст". Друг демонстрант продаваше ролки тоалетна хартия с образа на Тръмп за три паунда на ролка.

Сред множеството имаше и някои поддръжници на Тръмп, носещи червени бейзболни шапки с надпис "Да направим Америка отново велика". Според тях демонстрациите срещу Тръмп са обида срещу най-могъщия съюзник на Великобритания.