Хиляди френски полицаи преминаха в "шествие на гнева" в Париж, за да изразят недоволството си от условията на труд, пенсионната реформа и покачването на самоубийствата сред силите на реда, предаде Франс прес.

Според синдикалните организации в протеста участват 22 000 души.

Снимка: БТА

"Има дълбоко недоволство. Всички синдикати осъзнават, че полицията е болна", каза генералният секретар на синдикат на полицейските комисари Давид Льо Барс.

За разлика от предишни полицейски протести, този път поводът не е някаква кървава трагедия, а оперативно изтощение, породено от социалното движение на "жълтите жилетки", които протестират срещу социалната и данъчната политика на правителството от близо една година, както и покачването на броя на самоубийствата на полицаи.

"Дойдохме да се борим за условията си на работа и най-вече да почетем паметта на колегите ни, които сложиха край на живота си", каза 24-годишният парижки полицай Дамиен.

"Днес има натрупване на елементи, макар и от различно естество: след вълната от терористични атентати силите на реда бяха изправени срещу трайно продължаващата мобилизация на "жълтите жилетки", с много тежки условия за полицейска намеса. Има го и проблемът със самоубийствата, както и влошаването на отношенията с гражданите", обясни Жак Маяр, ръководител на център за изследване на правото и наказателните институции.

Полицаите се тревожат и от плановете за пенсионна реформа, защото се опасяват, че може да се постави под въпрос изгодната им система на бонуси.

Снимка: БТА