Хиляди активисти днес окупираха няколко открити въглищни мини в Източна Германия, опитвайки се да окажат натиск върху правителството да прекрати използването на изкопаеми горива ‚ тема предизвикваща сериозно разделение сред обществото в т. нар. "ръждив пояс" на страната, предаде АФП.

Протестиращите пробиха полицейски кордони и блокираха влакови коловози в три големи въглищни мини. Стигна се до сблъсъци с полицията, предаде Ройтерс.

Вижте снимки >>

Екоактивистите навлязоха на територията на откритите мини "Яншвалде" и "Велзов-зюд" в източната част на провинция Бранденбург, както и в зоната за добив на лигнитни въглища "Юнайтед Шлехайн" в съседна Саксония. Акцията е организирана от групата "Енде геленде". Германия възнамерява постепенно да се откаже от въглищата до 2038 година, но според природозащитниците срокът е твърде дълъг.

Носещи маски и облечени в бяло, стотици простиращи нахлуха в мина "Яншвалде Ост", докато други 450 седнаха на железопътна линия, свързана с нея. Подобно действие засегна и рудника "Велзов Зюд", също в басейна на Лаузиц.

Близо 500 активисти в "Яншвалде" до следобеда са напуснали мината по собствена воля, посочи говорител на полицията. Някои от тях са били откарани с автомобили на минодобивната компания Леаг (Leag), а други са си тръгнали пеша. При сблъсъци между полицията и активистите в мината трима полицаи са били леко ранени.

Снимка: АР/БТА

Междувременно компанията MIBRAG, която оперира друга мина южно от Лайпциг заяви, че около 1200 протестиращи са блокирали въглищен ескалатор, принуждавайки го да спре операциите.

"Нямаме нищо против мирните протести и упражняването на демократични права, но отхвърляме всички форми на нарушаване на законите и насилието", заяви в изявление директорът на MIBRAG Армин Айхолц.

Както MIBRAG, така и контролираната от Чехия LEAG, която управлява двете мини на Лаузиц, заявиха, че ще заведат съдебни искове срещу протестиращите.

Снимка: АР/БТА

Екологичната група "Енде геленде" съобщи, че участващите в протестите са били 4000.

"Ние сме в критичен момент - прозорецът на възможности за спиране на климатичната криза се затваря бързо", заяви говорителката на екогрупата Джони Паркс.

Снимка: АР/БТА

Енергийната централа в рудник "Яншвалде Ост"се счита за една от най-замърсяващите климата в Европа - и наскоро бе разпоредена от съда да намали мащаба на повечето операции поради липса на оценка на въздействието върху околната среда.

"Искаме да покажем с протеста си днес, че тази мина трябва да бъде затворена за постоянно", каза Паркс.

Снимка: АР/БТА

На територията на "Велзов-зюд" все още има около 500 демонстранти. Осигурено е полицейско присъствие, за да се попречи протестиращи да завземат големи съоръжения като промишлени багери.

Говорителка на "Енде геленде" посочи, че активистите не планират да прекарат нощта в мините предвид ниските температури и ще се оттеглят веднага, щом полицията им разреши.

В мината в Саксония силите на реда са записали личните данни на около 1200 активисти, които на групи са извеждани от района. В процедурата, която ще отнеме часове, самоличността на активистите трябва да бъде установена, преди те да могат да си тръгнат. Няма арестувани.

Протестиращи са преминали през полицейски заграждения с удари и ритници въпреки изявленията на "Енде геленде", че няма да има прояви на насилие срещу хора. Говорителката на групата обвини полицията, че се отнесла грубо към активистите.

Снимка: YouTube sceenshot