С тази размяна на окончателните документи, извършена в кулоарите на мюнхенската конференция по проблемите на сигурността, където преди две години вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън лансира инициативата за подобряване на отношенията с Москва, договорът СТАРТ-2 влезе официално в сила, предаде БТА.

"Преди две години всички се смяхме как са превели церемониалния бутон "рестартиране", който подарих на външния министър (Сергей Лавров), заяви Клинтън, имайки предвид дипломатическия гаф с огромния бутон, който тя даде символично на Лавров и на който думата Reset "рестартиране" бе преведена погрешно на руски като "претоварване". "Но когато стигнахме до превода, който е най-важен, ние превърнахме думите в дела, за да достигнем до този жалон в нашето стратегическо партньорство," заяви Клинтън на церемонията.

СТАРТ-2 ангажира всяка от двете държави, които притежават 95 процента от световните ядрени арсенали, да не разполага повече от 1550 стратегически ядрени бойни глави, докато предишният договор СТАРТ-1 поставяше таван от 2200. Освен това пактът, който бе подписан от президентите Медведев и Обама на 8 април 2010 г. в Прага, а после бе ратифициран от парламентите на двете страни, възстановява системата за мониторинг, чието действие изтече през декември 2009 г. с края на предишния договор. Така двете страни вече ще започнат да си разменят информация за състоянието на ядрените си сили и до няколко седмици ще извършат първите инспекции на ядрените си арсенали от почти две години насам, отбелязва Ройтерс.

Американски представители твърдят, че новият договор е важна стъпка към по-широката цел на Обама за ядрено разоръжаване, но според анализаторите пред него изникват нови пречки. САЩ и Русия вече сигнализираха разногласията си за по-нататъшни съкращения, включително на тактическите ядрени оръжия, които според мнозина експерти представляват по-непосредствена заплаха. Американският Сенат се обявява за започване на преговори за тактическите ядрени оръжия до една година след влизането в сила на СТАРТ-2. Но Русия, която разполага с многократно по-голям тактически арсенал от този на САЩ, се противопоставя, настоявайки, че преговорите могат да започнат едва когато всяка страна прибере тактическите си ядрени оръжия на своя територия, посочва Ройтерс.