Хеликоптер за гасене на пожари падна в язовира Тахталъ край град Мендерес, окръг Измир, Западна Турция. Във вертолета е имало екипаж от четирима души, съобщи днес турският министър на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Инцидентът е станал малко преди полунощ - в 23:53 ч. снощи. Хеликоптерът за гасене на пожари е трябвало да загребе вода от язовира.

Един от членовете на екипажа е успял да доплува до брега на язовира. В момента е в ход операция по издирването на останалите трима души от екипажа.

Хеликоптерът е участвал в акция по гасене на голям горски пожар, разразил се вчера по обяд край Мендерес. В усилията по потушаването на пламъците са участвали осем самолета и 18 хеликоптера за гасене на пожари, десетки пожарни коли и друга наземна техника.

Спасителна операция за издирване на изчезналите членове на екипажа падналия в язовира хеликоптер е била предприета още през нощта.

Служителят, който е успял да доплува до брега на язовира, е приет в болница. Няма опасност за живота му, съобщи министър Юмаклъ.

В района бяха изпратени екипи на полицията, жандармерията, пожарната, бреговата охрана, Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), Националните медицински спасителни екипи (УМКЕ).

Междувременно министърът на земеделието и горите съобщи тази сутрин, че пожарът край Мендерес е потушен.