"Ако си корумпиран, ще те кача на хеликоптер до Манила и ще те хвърля от него. Правил съм го и преди, защо да не го направя пак?", каза Дутерте в реч във вторник пред пострадали от тайфун.

Клип от изказването му е публикуван в интернет от политическия му кабинет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът, който е бивш прокурор, посочва, че някога е хвърлил от хеликоптер китаец, заподозрян за изнасилване и убийство. Не е ясно кога и къде е бил случаят, за който Дутерте говори.

"Да кажем, че това е просто градска легенда", каза в отговор на въпрос за това говорителят му Ернесто Абела пред репортери, без да навлиза в подробности.

Неотдавна Дутерте заяви, че лично е извършил убийства в рамките на борбата с наркотрафика. Още като кмет на Давао той патрулирал улиците в търсене на „срещи в цел убийства“, с което смятал да даде пример на "момчетата", т.е. на силите на реда.

„Аз вършех това лично. Ако аз го мога, защо вие да не го можете“, каза президентът.

Признанието му в реч пред бизнесмени предизвика скандал в страната. Сенатор Лейла да Лима дори заяви, че сега може би има повод за започване на процедури по импийчмънт на държавния глава. Стъпки в тази посока обаче не са направени.

След като в края на юни пое президентския пост, екстравагентният Родриго Дутерте се прочу най-вече с политиката на кървави извънсъдебни разправи с предполагаеми наркотрафиканти. Стотици хора (по някои данни над 2000) са избити в този вид борба с престъпността, която обещаваше още в предизборната си кампания.