Християндемократическият съюз (ХДС) на федералния канцлер Ангела Меркел печели убедително произведените днес избори в източната германска провинция Саксония-Анхалт, предадоха световните агенции и БТА.

Това е последният регионален вот в Германия преди парламентарните избори през септември, които ще бележат края на 16-годишното управление на Меркел, отбелязва Франс прес.

Според проучвания екзит пол ХДС получава 35-36 процента от гласовете в Саксония-Анхалт - малка провинция в бившата Източна Германия (ГДР) с главен град Магдебург.

Ройтерс отбелязва, че очертаващата се категорична победа ще даде импулс на кандидатурата на новия председател на ХДС Армин Лашет да наследи Ангела Меркел и като федерален канцлер. Резултатът на християндемократите е с 6 процента по-висок, отколкото на предишните регионални избори в Саксония-Анхалт преди пет години.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) остава на второ място с между 22,5 и 23,5 процента. Тя бе втора и на предишните регионални избори с малко по-висок резултат - 24,3 процента.

Според проучванията на общественото мнение АзГ се доближаваше на до 1 процента от ХДС. Това предизвика нервност в партията на Меркел, като дори се чуха предположения, че победа с крехка преднина би коствала на Лашет статута на кандидат-канцлер, посочва Ройтерс.

Трета според проучванията екзит пол на изборите в провинцията е крайнолявата партия "Левите" с около 11 процента.

Вотът в Саксония-Анхалт е истински провал за Германската социалдемократическа партия (ГСДП). По-малкият партньор в управляващата на федерално равнище коалиция е чак четвърти с резултат между 8 и 8,5 процента.

На пето място е либералната Свободна демократическа партия (СвДП) с между 6,5 и 7 процента.

Зелените, които са втори плътно след ХДС в сондажите за федералните избори на 26 септември и дори го изпреварват според някои анкети, са едва шести в Саксония-Анхалт с резултат между 6 и 6,5 процента.

Избирателната активност е била около 61,5 процента - приблизително колкото и през 2016 г. Право на глас имаха 1,8 милиона души, посочва ТАСС.