Иранският президент Хасан Рохани призова иранците да прокълнат САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

Според Рохани САЩ са отговорни за трудностите на иранската икономика.

"Прокълнете онези, които създадоха сегашната ситуация", призова Рохани сънародниците си в излъчвано по телевизията изявление. Той уточни, че става дума за Съединените щати, "ционистите" и Саудитска Арабия.

Рохани не каза точно какви проклятия очаква да отправят иранците.

Кризата в Иран криза се отрази негативно на обикновените иранци и насърчи противниците му да отправят публични призиви за неговото отстраняване от президентския пост, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В същото време в началото на тази пролет в Иран бурно разцъфнаха и политическите интриги. Още не се бе уталожило брожението заради поредната оставка на външния министър Джавад Зариф - и ето че бе сменен ръководителят на съдебната власт. Предишният, Садек Амоли Лариджани, представител на могъщ политически и семеен клан, внезапно подаде оставка. На негово място Али Хаменей назначи Ебрахим Раиси.

А само след дни последният бе избран и на друга ключова длъжност в политическата система на Иран - заместник-председател на Събранието на експертите, което не само избира върховния лидер, но между другото контролира и дейността му. И докато историята с оставката на Зариф изглежда е по-скоро фарс, а не интрига, в случая със стремителното влизане на Ебрахим Раиси във висшите властови ешелони на Ислямската република нещата са къде по-сериозни. Дотолкова, че според наблюдателите върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей най-вероятно започва операция "Приемник" с новия шеф на съдебната власт като главен герой.

Едно последвало уточнение засили интригата: Али Хаменей решил да приеме оставката на Амоли Лариджани, щом се запознал с доклад на Раиси за състоянието на съдебната система и методите за повишаване на ефективността й. Налага се обаче да предположим, че същинското съдържание на документа е било далеч по-широко, по-дълбоко и по-остро от неговото название. И е изисквало стремителна реакция, включително по кадровия въпрос.

Доскоро мнозина наблюдатели смятаха, че участието в президентските избори от 2017 г. и вторият резултат с 38 на сто от гласовете са били връх в политическата кариера на Раиси - единен кандидат на консерваторите в Иран. С което публичната му кариера свършва, а най-вероятната перспектива е да остане политик "от втори ранг" и да трупа годинки (роден през 1960, той е доста млад за днешния кръг реално управляващи в Иран), издигайки се полека в йерархията.