Директорът на Института по биохимия във Франкфурт, хърватският учен Ивица Дикич, заедно със своя екип е открил потенциалната слаба точка на новия коронавирус, която би позволила двойна терапевтична стратегия - спиране на разпространението на вируса и укрепване на имунния отговор, предаде Танюг.

Тази концепция и тази нова идея никой не е тествал досега. Ние сме първите, които имаме възможно лекарство, което ще действа двойно и на вируса, и на подтикване на имунен отговор, заяви Дикич. Той добави, че това откритие е голяма стъпка към намирането на лекарство, тъй като, както изтъкна, не можем да успеем да лекуваме COVID-19, ако не знаем нищо за него. Досега в лечението на тежко болни пациенти са използвани лекарства за лечение на други болести, но не съществува нито едно лекарство, което е показало ефикасност при критични клинични изследвания.Сега имаме шанс за първи път да създадем нещо, което е уникално и фокусирано върху един вирусен ензим и въз основа на това можем да създадем ефикасно и специфично лекарство за този вид вирус, заяви Дикич за предаване по хърватска телевизия.

Проектът е възникнал от идеята за намиране на Ахилесовата пета или слабата точка на коронавируса, а не лекарство. След два месеца сътрудничество с девет лаборатории от Германия и Холандия е било установено къде е слаб вирусът. За това начинание Дикич написа в своя профил в Туитър, че това е най-добрият опит в неговата кариера, който е изисквал изключителни екипни усилия. Следващата стъпка е възможно по-бързо тези основни данни да бъдат превърнати в качествено научно клинично изследване. Той изтъкна, че в Ню Йорк вече се провежда един клиничен експеримент, в който се прави опит да се унищожи именно вирусният ензим, който те са открили.

"Ако това лекарство действа на техния ензим, то това са две велики открития. В противен случай изследванията продължават, за да може за шест до 12 месеца да бъде получено напълно ново лекарство. Макар и да ни трябва дълго време, за бъдещето това ще бъде голямо откритие. Не само за този вирус, но и за други вируси", подчерта Дикич.

Интересно откритие направи и Световната Здравна Организация.

Случаите с болни от COVID-19, които са обявени за излекувани, а след това са дали положителни проби, всъщност са свързани с клетки, които са останали в белите дробове след излекуването, оповести Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес. Това изглежда отхвърля възможността да става въпрос за повторна инфекция.

Преди няколко седмици десетки случаи с излекувани южнокорейски пациенти, които са дали положителни проби, повдигнаха редица въпроси и станаха причина за безпокойство. Без да споменава южнокорейските случаи, СЗО съобщи, че е информирана за тези пациенти. "В съответствие с онова, което знаем въз основа на скорошни данни, пациентите изглежда изхвърлят материал, останал в белите им дробове, в рамките на етап от възстановяването си", отбеляза СЗО.

"Трябва системно да събираме проби, за да разберем колко дълго въпросните пациенти са гостоприемници на живия вирус." Преди няколко дни Мария ван Керкхове от СЗО увери, че мъртви клетки в белите дробове са причината за подобни положителни проби.

"Не става въпрос за заразен вирус, нито за повторна инфекция или реактивиране. Това е част от процеса на възстановяване", каза тя. Макар изследвания да показват, че у заразени хора се появяват антители три седмици след заболяването, това не дава отговор на важни въпроси - имунизирани ли сме след заразяване с новия коронавирус? Ако да, до каква степен и за какъв период?