Министърът на регионалното развитие и европейските фондове на Хърватия Габриела Жалац, която при пътен инцидент в събота е блъснала с автомобила си 10-годишно момиченце, подаде оставка. Хърватският премиер Андрей Пленкович обаче съобщи, че я е отхвърлил, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

"Потресена съм от инцидента, веднага предложих оставката си на премиера", каза днес Жалац, която освен това е шофирала с книжка, чийто срок бил изтекъл още през 2016 г.

Тя допълни, че е говорила с Пленкович веднага след инцидента, като тази сутрин е подала оставката си. В събота обаче говорителят на правителството Марко Милич каза, че министърът нито е подала оставка, нито някой го очаква от нея.

"Подадох оставка от морални и всякакви други причини. Това, което се случи с мен в събота, не бих искала да се случва на никого. Отидох до магазина, когато пред автомобила ми изскочи момиче. Аз го ударих, след което веднага му помогнах доколкото можех. Повикахме полиция и Бърза помощ и я отведохме в болницата във Винковци и оттам в Осиек", разказа Жалац, цитирана от агенция МИА.

Според лекарите състоянието на детето е стабилно и няма опасност за живота му.

Що се отнася до шофьорската й книжка, министърът каза, че тъй като не кара автомобил често, не е проверила срока и не е видяла, че е невалидна, но призна, че това не я оправдава. Тя се извини на хърватското общество, че поради незнание е шофирала без валидно свидетелство за правоуправление.