Хърватското правителство официално отмени споразумение на стойност 500 милиона долара за покупка на 12 използвани изтребителя F-16 от Израел, след като сделката срещна възражения от страна на Съединените щати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавната телевизия на Хърватия съобщи, че правителството е взело решението на днешното си заседание.

Израел и Хърватия постигнаха първоначално споразумение през март за продажбата на модернизирани самолети F-16 Barak, което очакваше одобрението на САЩ, за да може изтребителите американско производство да бъдат продадени на трета страна.

Сделката обаче се сблъска с проблеми, след като Вашингтон заяви, че Израел трябва да премахне подобренията, които са били направени след покупката на самолетите от САЩ преди 30 години.

Откъде ще купи сега Хърватия самолети

Загреб беше договорил миналия март да купи от Израел старите F-16, за да замени своите руски МиГ-21. Съвременната електроника и радарни системи бяха ключови за решението да се купят самолетите именно от Израел вместо от САЩ или Гърция, които също бяха кандидати за договора.

Сделката беше на стойност за 500 милиона долара (435 милиона евро) и това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам.

Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители "Грипен", които също са участвали в търга и са останали на втора позиция. Може да анулира търга и да обяви нов или пък да се споразумее директно със САЩ.