Хърватите гласуват днес на втори кръг на президентските избори, на който съперници са кандидатът на социалдемократите, бившият премиер Зоран Миланович, и досегашният президент Колинда Грабар-Китарович, кандидатка на консервативната партия Хърватска демократична общност.

На първия кръг на изборите на 22 декември избирателната активност беше 51,2 процента. За Зоран Миланович гласуваха 29,55 процента от отишлите до урните, а за Колинда Грабар-Китарович - 26,65 на сто.

Гласовете на десницата на първия кръг бяха разделени между Грабар-Китарович и независимия кандидат - поп-фолк певецът Мирослав Шкоро. Смята се, че неговите гласоподаватели ще решат кой да спечели президентския пост. Според последното предизборно проучване на агенция ИПСОС, 61 процента от привържениците на Шкоро планират да гласуват за Грабар-Китарович, а 28 процента - за Миланович.

В навечерието на първия Мирослав Шкоро каза, че ако спечели, ще амнистира осъден военнопрестъпник, разпалвайки национализма, който произлиза от войната през 1991-95, избухнала след като Хърватия се отдели от бивша Югославия.

Избирателните секции в страната ще бъдат отворени днес от 7 до 19 часа местно време (8 до 20 часа българско), съобщиха хърватски медии. От 20 часа Държавната избирателна комисия ще започне да обявява резултатите от екзитполовете. Два пъти през деня ще бъдат съобщени данни за избирателната активност.

Право на глас на тези избори имат над 3,8 милиона граждани, от които 177 хиляди живеят в чужбина - най-много в Босна и Херцеговина (93 хиляди), Сърбия (около 30 хиляди) и Германия (29 хиляди).

Хърватският президент се избира за срок от 5 години.

В Узбекистан гласуват на втори тур, но за парламент

В 25 избирателни района в Узбекистан започна втори тур на изборите за долна камара на парламента - Олий мажлис, произведени на 22 декември 2019 г., предаде ТАСС.

Избирателните секции бяха отворени в 8 ч. местно време ( 5 часа българско), съобщи днес ръководителят на международния пресцентър на Централната избирателна комисия Жалолиддин Усманов.

"Преди две седмици гражданите на Узбекистан избраха 125 от 150 депутати в долната камара на парламента и в 22 избирателни района се произвежда повторно гласуване, тъй като там нито един от издигнатите кандидати не е получил необходимите гласове, както и в три района, където при определяне на резултатите е била допусната аритметична грешка, каза Усманов.

На парламентарните избори участват всичките пет регистрирани в страната политически партии: Либерално-демократическата (УзЛиДеП), Демократическата "Милли такланиш ("Национално възраждане"), Социалдемократическата "Адолат" ("Справедливост"), Народно-демократическата и Екологичното движение на Узбекистан.

На 22 декември тези политически сили получиха съответно 42, 34, 20, 18 и 11 депутатски мандата.