Хърватски гражданин, който бе задържан в Австрия по време на възпоменателна церемония в Блайбург заради нацистки поздрав, остава до второ нареждане в ареста в Клегенфурт и ще трябва да плати глоба от 4 до 5 хиляди евро, предаде Танюг и БТА.

Според хърватските медии той е отказал помощ от хърватското министерство на правосъдието.

Хиляди привърженици на хърватската крайна десница се събраха в поле в южна Австрия, близо до Блайбург, за да отбележат избиването на хиляди усташи (хървати, подкрепяли нацистите) от комунистите в края на Втората световна война.

За хърватските националисти това събитие, което се отбелязва всяка година, символизира техните страдания по времето на комунизма в бивша Югославия. Кметът на Блайбург Стефан Височник го нарече обаче "маска за прослава на нацизма".

48-годишният хърватски гражданин е използвал хитлеристки поздрав след възпоменателната церемония и на връщане от полето, където се състояла церемонията.

Нацистките символи и поздрави са забранени в Австрия, а всички участници във възпоменателната церемония в Блайбург са били многократно предупреждавани да не ги използват.