Бави се оповестяването на резултатите от гласуванията на партийните събрания в щата Айова, на които се решава кой да е кандидатът на Демократическата партия за президент, съобщиха световните агенции и БТА. Причината са "несъответствия", открити при обработването на резултатите, съобщи в имейл Демократическата партия.

Уточнено бе, че не става дума нито за хакване на системата, нито за кибератака, а просто за технически проблем с мобилното приложение, създадено за обобщаване на резултати. Затова се налагало резултатите от отделните избирателни райони да бъдат съобщавани по телефона и да бъдат въвеждани ръчно в базата данни, твърди анонимен източник, занимаващ се обработката на резултатите.

Забавянето обаче предизвика хаос. От една страна наблюдателите обявиха "кратката листа" сред които ще бъде избран кандидатът от битката за номинацията на демократите в Айова: Джо Байдън, Елизабет Уорън и Ейми Клоубъшар.

Но сенаторът социалист Бърни Сандърс заяви, че води пред умерения Пийт Бутиджидж. И двамата не са сред гореизброените кандидати.

"Поради неспособността на Демократическата партия в Айова да публикува резултатите тази вечер", предизборният екип на Сандърс съобщи своите данни, опиращи се на близо 40 процента от партийните събрания. Според тези данни Сандърс получава с 28,62 процента от гласовете, следван от Бутиджидж с 25,71 процента и сенатора Елизабет Уорън с 18,42 процента. Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е едва четвърти с 15,08 процента, въпреки че води в анкетите на национално ниво.

Пийт Бутиджидж не му остана длъжен: бившият кмет на град Саут Бенд в щата Индиана заяви на свой ред, че той печели на гласуването на партийните събрания на демократите. Според тези данни, получени от неговия екип, Бутиджидж е получил 24,7 процента от гласовете на 152 000 гласували.

Председателят на Демократическата партия в Айова Трой Прайс съобщи, че резултатите от първичните избори в щата ще бъдат оповестени по-късно днес.

Прайс каза, че получените от различните окръзи данни се сверяват чрез ръчно преброяване на бюлетините, но процесът отнема повече време от очакваното. Той подчерта, че забавянето се дължи на проблем при съобщаването на данните, а не на хакерска атака.

Гласуването в Айова се проведе в общо 1700 зали в щата. 11 бяха кандидатите на демократите, които ще се борят за спечелване на президентската номинация. Те бяха повече - 29, но 18 от тях вече се отказаха. Сред кандидатите по принцип най-голям интерес пораждат Джо Байдън, Бърни Сандърс, Елизабет Уорън, Пийт Бутиджидж, Андрю Янг, Майкъл Блумбърг и Ейми Клоубъшар. Блумбърг реши да пропусне първите четири гласувания и да се се яви директно на Супервторника.

Тръмп спечели първия вот

Президентът Доналд Тръмп побеждава в партийните събрания на Републиканската партия в Айова без да срещне съществена опозиция. Неговата кампания все пак използва вота, за да изпробва организационната си сила, изпращайки в щата министри, представители на републиканците и членове на семейство Тръмп.

За Айова е необичайно изобщо да се провежда гласуване за републиканска номинация при действащ президент от партията в Белия дом. Партийните събрания в щата бяха отменени през 1992 г. и 2004 година. Според представители на партията обаче местните власти са поискали тази година събранията да се проведат, за да се запази статута на щата като първия в страната, който гласува.

Как се провеждат изборите в САЩ

С партийни събрания на американските демократи днес в щата Айова започна процесът по определяне на кандидат-президента на американската Демократическа партия за президентските избори през ноември.

По време на процеса за определяне на кандидата на демократите, има два типа гласувания - на партийни събрания и на първични избори. Различните американски щати са се спрели на някои от тези две форми на гласуване, като партийните събрания са организирани в относително по-малко щати. При този род събрания по принцип членове на дадена партия се събират на различни места в съответния щат, като зали, училища и др, за да изслушат аргументите в подкрепа на всеки кандидат, преди да изразят публично своя избор. Първичните избори са предпочитаната форма в повечето щати, където се гласува по традиционен начин - таен вот.

По време на фазата на партийните събрания и първичните избори кандидатите за президентската номинация получават делегати, които гласуват за тях на партиен конгрес. Във всички щати кандидатите, спечелили над 15 процента от гласовете, получават такъв брой делегати, който да е пропорционален на техния резултат от вота.

Делегатите, които се определят на партийните събрания и на първичните избори, са решаващ фактор в спечелването на партийната номинация за изборите. В случая с демократите те ще присъстват на партиен конгрес през юли. На него официално ще се гласува кой демократ да се противопостави в кандидат-президентската битка на републиканеца Доналд Тръмп.

По време на фазата на партийните събрания и първичните избори кандидатите в зависимост от резултатите си получат общо 3979 делегати. Те са задължени да гласуват на конгреса за кандидата, на който са зачислени по време на фазата на партийните събрания и първичните избори. Броят на делегатите, които има даден кандидат, е решаващ, защото кандидатът, който е получил мнозинство (най-малко 1991 делегати), ще бъде номиниран на конгреса.

Ако обаче нито един от кандидатите не получи мнозинство при гласуване на първи тур на конгреса, влизат в действие още 770 други делегати, наречени суперделегати. Това са народни избраници и видни личности от партията, които са свободни да гласуват за когото си искат от кандидатите. През 2016 г. поддръжниците на Бърни Сандърс обвиниха партията, че фаворизира по думите им кандидатката на върхушката Хилари Клинтън, защото тя беше получила подкрепата на повечето от суперделегатите.

Как се подреждат във времето гласуванията

След Айова, ще има гласуване през февруари в щатите Ню Хемпшър (11 февруари), Невада (22 февруари) и Южна Каролина (29 февруари). После ще има лавина от гласувания на Супервторника на 3 март, където ще се гласува едновременно в 15 щата и територии. Промяната тук е, че Калифорния, която е "богата на делегати" и която гласуваше по-късно, този път премести вота си в Супервторника. След тази дата ще бъдат разпределени 40 процента от делегатите, което ще внесе яснота в нещата около надпреварата. След 28 април пък ще бъдат разпределени 90 процента от делегатите.

Партийният конгрес на демократите ще е в Милуоки в щата Уисконсин от 13 до 16 юли. Три дебата са предвидени между кандидата на демократите и Доналд Тръмп - на 29 септември, 15 и 22 октомври. Изборите са на 3 ноември.

Американският президент се избира в непреки избори чрез вота на 538 членове на електоралната колегия. Членовете са народни представители и местни партийни представители. Един кандидат за президент трябва да получи абсолютно мнозинство, тоест 270 гласа, за да бъде избран за държавен глава на САЩ.