По информация на Би Би Си "Виза" се е оказала по-трудна мишена, за него са били нужни около 2000 "хактивисти", докато за "Мастъркард" - 400.

По-късно вицепрезидентът на "Виза" за България Гергана Лулчева обясни, че домейнът www.visa.com се отваря нормално, а в отделните страни е достъпен на съответните локални домейни на геостационарен принцип.

Двете компании прекратиха плащанията за Уикилийкс, която от края на ноември публикува секретни американски дипломатически грами. В отговор на това решение сайтът атакува директно двете компании, като публикува документ, който ги касае пряко и илюстрира връзките им с американските власти, съобщи Франс прес.

Става въпрос за телеграма от 1 февруари на посолството на САЩ в Москва. В нея се изразява притеснение от руски проектозакон за обработка на банковите данни. В телеграмата посолството на САЩ в Москва посочва, че "Виза" и "Мастъркард" могат да бъдат изключени от руския пазар, който осигурява поръчки за 4 милиарда долара годишно. Уточнява се, че според проектозакона Русия би могла да повери на консорциум от руски държавни банки монопола върху руската национална система за обработка на плащанията чрез банкови карти.
Ако международни фирми, като "Виза" и "Мастъркард", предпочетат да не стават част от този консорциум, то те ще трябва да изградят на място в Русия инфраструктура, чрез която да обработват плащанията, вместо да го правят от друга страна, се предупреждава още във въпросната телеграма.

Същевременно хакерска група, нарекла се "Анонимните", предупреди в онлайн дискусия със журналисти на Франс прес, че ще приеме хакерски атаки срещу всеки, който действа срещу Уикилийкс и неговия създател, "мъченика" Джулиан Асандж. Групата вече наброява 4000 доброволци и призна, че стои зад атаките срещу сайтовете на "Виза", "Мастъркард", швейцарската пощенска банка и шведския прокурор, който преследва Асандж по обвинения за сексуално посегателство.
Хакерската група е атакувала и сайта на адвоката на шведките, обвиняващи Асандж в изнасилване. Заради това Асандж беше принуден да се предаде на властите във Великобритания и беше арестуван. Очаква се решението на съда дали ще бъде освободен или не.

По-късно днес беше съобщено, че хакери са разбили и официалния сайт на шведското правителство.

В дискусията с френската агенция "Анонимните" отказаха да посочват следващите си жертви, но казаха, че набират нови членове чрез Туитър, Фейсбук и интернет форумите. Техните инициативи те ще обявят в сайта си anonops.net.
Самият Уикилийкс беше хакнат вече, но бе възстановен.

Актуализиран в 12:40