Холандия ще защитава интересите на международните организации, които се намират на територията на кралството, каза днес пред журналисти холандската посланичка в Москва Рене Джоунс-Бос, която беше извикана в руското външно министерство, предаде ТАСС.

"На срещата заявих, че Холандия носи отговорност за международните организации, които се намират на нейна територия, включително ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия - на снимката), каза дипломатът. "Трябва да защитим техните интереси и да не допускаме кибератаки".

"Дадохме на Русия ясен сигнал, че това нарушение на международното право трябва да бъде прекратено", резюмира Джоунс-Бол като отбеляза, че ще предаде в Хага информация за резултатите от срещата.

На 4 октомври холандският министър на отбраната Анк Бейлевелд заяви, че кралската служба за военно разузнаване и сигурност е предотвратила хакерска атака на Русия срещу ОЗХО. Според министър Бейлевелд, в атаката били замесени четирима руснаци, които същия ден са били изгонени от страната. Тя допълни, че заподозрените са служители на Главното управление на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (бившето Главно разузнавателно управление).

Бейлевелд каза още, че иззетото от тях оборудване сочи, че те са се опитали да получат достъп до данни, свързани с разследването на свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г.

Руското външно ведомство опроверга обвиненията на Холандия и ги нарече шпиономания.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Хага не е представила никакви доказателства в подкрепа на обвиненията. Нека предадат документите, доказателствата и информациите по "обичайните канали за комуникация" и ние сме готови да ги прегледаме. Нямаме намерение да обсъждаме такива теми чрез медиите, аргументира се Песков.

Междувременно латвийската разузнавателна служба заяви, че Русия е извършила кибератаки срещу външното и военното министерство на Латвия, както и срещу други нейни държавни учреждения, предаде Ройтерс.

Руското военно разузнаване ГРУ се е опитало да получи достъп до информация чрез фишинг атаки срещу правителствени компютри през последните години, посочи латвийското Бюро за защита на конституцията. "Кибератаките в Латвия са извършени от ГРУ с цел шпионаж. Повечето от тях са били насочени срещу държавни институции, включително външните работи и отбраната", се казва в изявление.

Не са засечени атаки за повлияване на резултатите от парламентарните избори от миналата седмица.