Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо понесе вчера критики, след като заяви, че две жени, обвиняващи го в сексуален тормоз, са интерпретирали неправилно думите му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

63-годишният демократ, един от най-влиятелните американски губернатори, досега беше обвиняван от две негови бивши сътруднички в сексуален тормоз. Появи се и трета жена, която заяви същото.

Куомо, който управлява щата Ню Йорк от 10 години, заяви, че никога не им е давал аванси, а само е искал да се пошегува.

"Давам си сметка, че някои от нещата, които съм казал, са били зле интерпретирани като нежелан флирт. Ако някой е останал с такова впечатление, действително съжалявам", каза Куомо.

Куомо бе разкритикуван вчера от Бил де Блазио, кмета на Ню Йорк, който е в трудни отношения с губернатора.

"Сякаш казва "Само се шегувах", но сексуалният тормоз не е шега работа", каза Бил де Блазио.

Щатската прокурорка Летисия Джеймс потвърди вчера, че Куомо в крайна сметка се е съгласил да й повери разследването на случая. "Резултатите ще бъдат оповестени в публичен доклад", заяви тя.

Линдзи Бойлан, 36-годишна бивша икономическа съветничка на губернатора, заяви в сряда миналата седмица, че преди години губернаторът я е целунал по устата и й е предложил да играят гол покер.

В събота Шарлот Бенет, на 25 години, каза, че губернаторът е опитал да я съблазни през пролетта на 2020 г.

Сега 33-годишната Анна Рух заяви, че на сватба през септември 2019 г. Куомо я прегърнал през кръста и попитал може ли да я целуне.

Главният прокурор на Ню Йорк обяви в понеделник, че ще бъде назначен специален адвокат, който да разследва исковете.

В същото време управлението на Куомо е разтърсвано и от скандала за неговата изпълнителна заповед от март 2020 г., насочваща пациентите с COVID-19 да бъдат приети в домове за възрастни, за което той е под федерално разследване.

Куомо заяви през 2019 г., че ще се бори за четвърти мандат като губернатор на Ню Йорк на изборите през 2022 г. в щата.