НАТО потвърди готовността си да приеме Грузия в алианса, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че пактът държи Грузия да съществува в международно признатите граници, включително с регионите Абхазия и Южна Осетия. Грузия ще се присъедини към НАТО, вчера съюзниците го потвърдиха, добави генералният секретар.

Столтенберг заяви, че съюзниците са впечатлени от размаха на грузинските реформи и очакват те да продължат. Напълно подкрепяме евроатлантическите стремежи на Грузия, допълни той.

Генералният секретар нарече Грузия "доверен приятел" и благодари за приноса на страната към мисията на алианса в Афганистан. Той отбеляза 10-годишнината от първото заседание на комисията НАТО-Грузия.

От никого не търсим позволение да се присъединим към НАТО, това е наше суверенно решение и първостепенна задача, цивилизационен избор, решително подкрепен от украинското общество. Това заяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко преди срещата си с държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Той отбеляза, че неговата страна се стреми до 2020 г. да има пълна оперативна съвместимост със силите на НАТО. Порошенко изрази надежда на днешната среща на върха на НАТО да бъде препотвърдена решимостта за подкрепа на Украйна.

Изпълнението на изискванията за членство в НАТО е сред най-важните задачи пред украинските служби за сигурност. Търсим мирно решение с незабавното приложение на споразуменията от Минск, желаем да възвърнем контрол над завзетите земи. Русия трябва да се оттегли и да освободи политическите затворници. Санкциите срещу Москва не трябва да бъдат отменяни, докато Русия не престане с агресивното си поведение. Не трябва да се подкрепят паневропейски проекти с руско участие, призова Порошенко.

НАТО твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна и решително осъжда анексирането на Крим, заяви на свой ред  Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че всекидневно се отчитат нарушения на примирието. Необходимо е изпълнение на споразуменията от Минск и Русия има особена отговорност за това, Москва трябва да изтегли военното си присъствие от украинска земя, добави той.

Дългосрочната цел е присъединяването на Украйна към НАТО, страната отбелязва значителен напредък в реформите. Необходим е граждански надзор над армията и службите за сигурност. Продължете напред, това ще Ви приближи до НАТО, ще утвърди сигурността и демокрацията във Вашата страна, обърна се той към Порошенко.

Вчера Македония получи покана за начало на преговори за членство в алианса.