Ръководството на управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта" поздрави привържениците й по случай постигнатата победа в днешните парламентарни избори, веднага след като бяха обявени резултати от екзитполове, според които управляващите печелят вота, предаде ТАСС.

"Искам да отбележа специално, че за "Грузинска мечта" като партия това е вече трета изборна победа", изтъкна нейният лидер Бидзина Иванишвили в обръщение към събралите се пред седалището на главния партиен офис в Тбилиси.

Симпатизантите на "Грузинска мечта" бяха поздравени също от кмета на столицата Каха Каладзе и от председателя на парламента Арчил Талаквадзе.

"Грузинска мечта" води на изборите с 55 на сто от гласовете. Това съобщи телевизия "Имеди" въз основа на данни от екзитпол, осъществен от американската компания "Пъблик ъпиниън стратеджис".

Според данни от друг екзитпол - на британската фирма "Сървейшън", разпространени от телевизия "Рустави-2", "Грузинска мечта" събира 52,26 процента. А телевизия "Мтавари архи" съобщи, че трети екзитпол сочи 41 на сто от гласовете за управляващата партия.

На второ място по данни от екзитполове е блокът "Единно национално движение - обединена опозиция "Сила в единството", в който доминира партията Единно национално движение на експрезидента Михаил Саакашвили. Самият той нарича този резултат "триумф" за своя блок и се кани да формира коалиция с другите опозиционни партии, предаде Ройтерс. "При това положение наша основна задача е да бъде създадено правителство на националното единство", каза Саакашвили в излъчено от телевизиите изявление от Украйна, където живее.

Според допитванията, поръчани от "Имеди" и "Мтавари архи", бариерата за влизане в парламента е преодоляна от 8 партии и два блока, а "Рустави-2" съобщи, че според нейния екзитпол в парламента ще влязат 7 партии и два блока. Екзитпол на телевизия "Формула" обаче показва 10 партии и два блока в новия парламент.