Бившият македонски премиер Никола Груевски, който избяга от страната си и иска убежище в Унгария, за да избегне затвор, несъмнено е влязъл нелегално пеш в Албания, заяви днес за АФП говорител на албанската полиция, съобщи БТА.

Груевски трябва да е влязъл нелегално в Албания, посочва пред АФП говорителят на полицията Гентиан Мулаи, като уточнява, че пристигането му не е било отбелязано на нито един ГКПП между Македония и Албания.

Според говорителя "той е трябвало да премине пеш границата между двете страни било при Преспа (Югоизточна Албания), било при Дебър (Североизточна Албания), сигурно, за да не привлече вниманието".

В четвъртък вечерта албанската полиция каза, че Груевски е напуснал страната на 11 ноември като пътник в кола на унгарското посолство в Тирана. Груевски се намира сега в Унгария и поиска там политическо убежище, представяйки се за жертва на преследване в своята страна, след като апелативен съд потвърди през октомври присъда от две години затвор срещу него заради злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро. Разкритието от Албания за заминаването на бившия македонски премиер с унгарска дипломатическа кола е притесняващо за Будапеща. То засилва подозренията, че властите в тази страна от ЕС активно са помогнали за бягството на Груевски, отбелязва АФП.

Унгарският премиер Виктор Орбан в миналото се проявяваше като съюзник на Груевски, който бе премиер на Македония от 2006 до 2016 г. Двамата политици, представители на една авторитарна десница, споделят враждебно отношение към американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос - изкупителна жертва за националистите заради предполагаемата му подкрепа за имиграцията, посочва АФП.

Според черногорсикя в."Виести", който цитира източник от ръководството на полицията, Груевски е бил придружен от две лица, снабдени с унгарски дипломатически паспорт, на ГКПП между Албания и Черна гора. Три часа по-късно "той е напуснал територията на Черна гора през граничния пост Добраково в 22.16 ч. местно време и е влязъл в Сърбия" в друга кола, където също е имало двама мъже, снабдени с унгарски дипломатически паспорти, според вестника.

От сръбската полиция и от унгарското посолство в Белград не са пожелали да коментират пред АФП въпроса. Паспортът на Груевски е бил отнет от македонското правосъдие. Но гражданите на страните от Западните Балкани могат да пътуват от една страна в друга с национални документи за самоличност, уточнява агенцията.