Фактът, че вероятно се е наложило комбиниране на данни от две отделни проучвания, за да се получи достатъчно убедителен резултат, е първият червен флаг за неясното бъдеще на препарата.

Оксфордският университет и компанията AstraZeneca признаха за грешка, която ще окаже влияние върху реалните резултати от тяхната ваксина срещу коронавирус.

AstraZeneca обясниха, че при групата доброволци, която е получила две пълни дози, ваксината е била 62% ефективна, а при групата, която е получила ниски дози - 90%. Производителите са комбинирали двата резултата и така ефективността на ваксината станала 70%.

В прессъобщение на AstraZeneca от началото на седмицата става въпрос за ''убедителни доказателства, че ваксината действа". Цените на акциите на фармацевтичната компания обаче паднаха, тъй като прессъобщението не представя резултати от нито едно мащабно клинично изпитване от фаза 3, какъвто беше случаят с ваксините на Pfizer и Moderna.

Вместо това данните на Окфордската ваксина са сглобени от две отделни проучвания: едно във Великобритания, което е било проведено през май, и друго в Бразилия, започнало в края на юни. Тези две проучвания се различават съществено едно от друго: не е имало стандартизирана схема на дозиране в рамките на изпитванията, нито са били предоставени едни и същи ''контролни'' инжекции за доброволците, които са получили плацебо ваксината, пише "Сега".

Фактът, че вероятно се е наложило комбиниране на данните от двете проучвания, за да се получи достатъчно убедителен резултат, е първият червен флаг за неясното бъдеще на препарата.

"Грешката при дозирането е установена, след като учените забелязали, че някои от доброволците не са произвели достатъчно силен имунен отговор на ваксината, което накарало изследователите да анализират доставките на получените дози и да установят, че са били погрешно изчислени4, обясни д-р Менелас Пангалос, изпълнителният директор на AstraZeneca.

AstraZeneca и Оксфорд вече са информирали регулаторите във Великобритания, САЩ и Европейския съюз за грешката в дозирането.

''Грешката всъщност е без значение, каза д-р Пангалос. - Дори да гледате данните от пълните дози, те казват, че ваксината е над 60% ефективна, което отговаря на праговете за одобрение."

2740 души са били инжектирани с половин доза от ваксината, а след това с пълна доза, посочват от AstraZeneca. Общо 8 895 души са получили две пълни дози. Никой от групата с ниски дози не е бил над 55-годишна възраст.

От компанията обясняват, че младите хора развиват по-силен имунен отговор и според тях това е е причината ваксината да се е оказала по-ефективна, а не размерът на дозата.

Главният лекар на американската компания "Модерна" Тал Закс пък съобщи, че ваксината срещу коронавируса, разработена от фирмата, е по-лесна за съхранение и превоз от останалите, предаде ТАСС.

"Преимуществото се състои в това, че за нашия препарат не е нужна нова инфраструктура. През последните години ние сами създадохме съответните условия и наличните в момента хладилници в аптеките и медицинските заведения са пригодни за съхранението на ваксината", заяви Тал Закс.

По неговите думи препаратът може да се съхрани във фризер до 6 месеца, а в обикновен хладилник - до 1 месец. А това изключително много облекчава логистиката.

Относно страничните ефекти на ваксината, Закс припомни, че в случая трябва да се разглеждат два аспекта - безопасността и поносимостта.

"Когато говорим за безопасност, става дума за сериозните вреди и последствия, които може да има имунизацията за организма. Що се касае до поносимостта, тя е свързана с възможни неприятни, но безопасни и ограничени във времето странични ефекти", каза специалистът.

Той уточни, че безопасността на ваксината на "Модерна" е много висока. А за страничните ефекти се изразяват в това, че след ваксинирането един на всеки десет имунизирани изпитва главоболие, болки в мускулите и на мястото на инжекцията.

"Тези хора могат да развият и симптоми, подобни на грипните", заяви американският главен лекар на компанията "Модерна".

На 16 ноември нейни представители съобщиха, че по време на третата фаза от клиничните изпитания,на ваксината им е показала 94,5 процентова ефикасност.

Третата фаза от изпитанията на ваксината срещу новия коронавирус, разработена от новосибирския център "Вектор", започват с доброволци над 18 годни в Русия, съобщи ТАСС.

В изследванията след регистрирането на ваксината ще бъдат включени 3000 души, избрани от 4000 доброволци.

Досега първият компонент на ваксината "Епиваккорона" е сложен на петима души над 60 години.

Центърът "Вектор" получи разрешение за клинични изпитания на ваксината си на 24 юли. Те свършиха на 30 септември. Президентът Владимиир Путин обяви на 14 октомври, че ваксината е получила удостоверение за регистрация.