Гръцкият военноморски флот е поставен в бойна готовност и "в засилена подготовка" във връзка с предприетите от турска страна сондажи за природен газ в Егейско море, посочи днес източник от гръцките военноморски сили, предаде АФП, цитирана от БТА.

Части на гръцкия военноморски флот бяха разположени от вчера (вторник, 21 юли) в южната и югоизточната част на Егейско море, заяви източникът пред АФП. Тези части "са готови да отговорят на всяко действие", е добавил източникът.

Гръцкият военноморски флот призова също моряците да игнорират ограничение за морска навигация, издадено от Турция.

Какво повдигна този път напрежението между двете страни

Турция издаде вчера Навтекс (навигационно съобщение за морска безопасност), с който предупреждава, че между 21 юли и 2 август ще извършва сеизмологични операции в район южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо (край южните брегове на Турция).

Същевременно гръцката военноморска хидрографска служба издаде днес Навтекс, който анулира вчерашното навигационно съобщение на Турция и призовава плавателните съдове да го игнорират, съобщи АНА-МПА.

Гръцката служба посочва, че турският Навтекс е издаден от неоторизиран орган и се отнася за незаконни дейности в гръцка зона. Тя отбелязва, че само хидрографската служба в Ираклион (на остров Крит) има право да издава Навтекс за съответния район.

Навигационно съобщение със същия смисъл беше издадено и от Кипър.

В рамките на своите дейности за проучвания за въглеводороди Турция обяви "публично" разполагането на своя проучвателен кораб "Оруч Реис" в Източното Средиземноморие, считано от вторник (21 юли), според днешно съобщение на турското външно министерство.

В гръцкия или в турския континентален шелф...

Атина протестира официално срещу тези действия в близост до остров Кастелоризо. Обявяването на турските сондажи в участък от гръцкия континентален шелф /.../ представлява ескалация на напрежението в нашия район, заяви вчера гръцкото външно министерство.

Призоваваме Турция незабавно да прекрати нелегалните дейности, които нарушават суверенните ни права и подкопават мира и стабилността в региона, посочи министерството.

Анкара твърди обаче, че морската зона, в която ще бъдат провеждани сондажите, се намира "изцяло в рамките на турския континентален шелф, както е обявено пред ООН", според говорителя на турското външно министерство Хами Аксой.

Тезата, че един остров с площ от десет километра, който се намира на 2 км от (турското крайбрежие на) Анадола и на 580 км от континентална Гърция, формира континентален шелф от 40 хиляди кв. км, не е рационална и не съответства на международното право. По тази причина отхвърляме твърденията на Гърция, посочи турското министерство в изявление, подписано от говорителя Хами Аксой. В текста претенциите на Атина са окачествени като "максималистки".

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е организирал отделни срещи с лидерите на гръцките политически партии, в четвъртък и петък, "по национални въпроси", според неговата пресслужба.

Мицотакис проведе днес телефонен разговор с кипърския президент Никос Анастасиадис, в който двамата обсъдиха нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие, съобщи в. "Катимерини".

Анастасиадис съобщи в Туитър, че с Мицотакис са обсъдили "поредното незаконно действие на Турция, което нарушава суверенните права на Кипър и Гърция".

"Разговаряхме за съвместни действия, но и за моята среща утре с френския президент Еманюел Макрон", написа Анастасиадис, който заминава на посещение в Париж утре.