На гръцкия туристически остров Хидра спря токът и островът остана цял ден без електричество и вода, предаде ДПА. Проблемът е започнал още от неделя. Областният управител на Атика Рена Дуру е поискала обявяване на извънредно положение.

Очевидци казаха, че стотици туристи се събрали на малкото пристанище снощи, за да се опитат да си купят билети за ферибота към Пирея, предава БТА. Ядосани летовници, предимно гърци, се обаждали в министерството на морския флот, за да поискат извънредни фериботи, с които да бъдат евакуирани хората на острова

Областния управител Рена Дуру обяви, че ситуацията се дължи на техническа авария, последствията от която имат пряко въздействие върху жизненоважни за жителите блага като водоснабдяване, електричество и комуникации и че общината не е в състояние да се справи със ситуацията със собствени средства.

Електроенергийната компания съобщи, че днес ще транспортира генератори на Хидра, за да възстанови доставките на електричество и вода. Очаква се в следващите часове да акостира корабът-цистерна "Стимфалия" на военноморските сили, който да помогне за водоснабдяването.

Остров Хидра е на 65 км южно от пристанището Пирея и е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция.