В опит да намалят политическата цена на природното бедствие в източната част на Атика, правителствени представители не изключват вероятността от умишлен палеж като причина за горските пожари от началото на седмицата, пише в. "Катимерини".

На пресконференция снощи министърът на обществения ред Никос Тоскас говори за индикации, които насочват към версията за умишлен палеж.

"Гръцките власти разполагат с достоверна информация, че пожарът, който причини смъртта на повече от 80 души край Атина, е бил причинен умишлено. Имаме сериозни индикации за криминални действия. Много пожари възникват за много кратък период от време", каза Тоскас и спомена за "подозрителна находка" в Мати - най-тежко засегнатия район от пожарите.

Никос Тоскас каза още, че е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас, но той не я приел. Министърът настоя, че не може да посочи "големи оперативни грешки" в начина, по който се е действало.

Други официални представители хвърлиха вината върху грешки на предишни администрации, пише "Катимерини".

Пред Би Би Си министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на коалиционния партньор Независими гърци, каза: "това е престъпление от миналото". По думите на Каменос на това крайбрежие на Атина има много постройки без разрешителни, които са заели бреговата ивица в нарушение на правилата.

По-късно в интервю за радио 24/7 министърът на инфраструктурата Христос Спирдзис съобщи, че ще започне проверка на разрешителните за строеж в Мати, съобщи БТА.