Гръцката брегова охрана се опитва да спука лодка с мигранти, като охранителите стрелят във водата край плавателния съд. Бреговата охрана буквално напада лодки с мигранти, предава Нова тв.


На кадрите се вижда как служители на бреговата охрана се опитват да пробият плавателен съд и дори стрелят във водата. Действията идват часове, след като Турция обяви, че няма да оказва съпротива на бежанците, желаещи да пресекат гръцката граница.

В изявление пред журналисти представител на турската власт каза, че гръцката брегова охрана "е провела маневри с цел да потопи гумена лодка, пълна с мигранти".

Видеото се появява, малко след като излезе друга спорна информация, че дете е починало в лодка, превозваща 48 души в близост до гръцкия бряг.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас отхвърли твърденията на Турция, че има убити мигранти на границата между двете страни.

Кадър: Vbox

"Не са били произведени изстрели от гръцките граничари по нито един човек, опитващ да влезе в страната нелегално. Обратните твърдения не са нищо повече от груба и умишлена дезинформация. Фалшива новина!", написа Пецас в Twitter.

Повод за това бяха думите на Реджеп Ердоган, който каза, че гръцките сили на реда са убили двама сирийски бежанци.