Около 145 хиляди потребители останаха без ток в Чехия заради проливни дъждове в комбинация с бурни пориви на вятъра и светкавици, предаде ТАСС, като се позова на чешката държавна телевизия.

Прекъснато бе електроснабдяването както на жилищни сгради, така и на търговски обекти. Повредени са около 250 електропреносни линии.

Бурята предизвика и повишение на нивото на водата в реките, както и спиране на влакове в 20 участъка от железопътната мрежа.

Нивото на водата в реките и водоемите се повиши в Прага, в Централночешкия и Пилзенския регион. В чешката столица и Централночешкия регион е обявена първа (най-ниска) степен на заплаха от наводнения. В региона на Пилзен е обявена втора степен на заплаха.

Останки от паднали на релсите изкоререни и пречупени от вятъра дървета и прекъсване на електричеството доведоха до спиране на влаковете в Централночешкия, Пилзенския, Карловарския и Южночешкия регион, предаде ТАСС.

Проблеми с железопътните линии имаше и в централната част на страната, където заради лошото време е прекъснато движението на автомобилния транспорт в участък от магистралата, свързваща Прага с източните региони на страната.

Само няколко дни по-рано станата беше ударена от рядко срещано торнадо, което взе няколко жертви, а материалните щети бяха огромни.