45-годишен грък и деветседмичната му дъщеричка са сред загиналите при снощния инцидент в германския град Трир, при който шофьор се вряза с голяма скорост в пешеходци и уби петима души, съобщи АНА-МПА, като се позовава на гръцкото външно министерство.

Съпругата на загиналия гръцки стоматолог Г.К. и другото им дете - на 17 месеца, са ранени и се лекуват в болница.

За деянието е задържан 51-годишен германец, за когото е установено, че е бил под въздействието на алкохол. Смята се, че е малко вероятно да е имал политически мотиви.

Град Трир, на границата на Германия с Люксембург, е шокиран от вчерашната трагедията.

Траур в Трир

Стотици хора участваха днес в церемония в Трир в памет на жертвите при вчерашното нападение с кола в пешеходната зона на германския град, предаде ДПА.

Опечалените запалиха свещи и положиха цветя на Порта Нигра - порта от римско време към югозападния германски град, недалеч от мястото, където водач на джип уби петима души и рани други 14.

Трир е в траур, Трир страда, но Трир няма да се предаде, каза кметът Волфрам Лайбе. Той положи венец на Порта Нигра заедно с Малу Драйер - министър-председателка на провинция Райнланд-Пфалц, която живее в Трир.

Скърбим заедно със семействата на мъртвите и се молим за ранените, каза Драйер. Тя изтъкна, че пострадалите ще трябва да носят последиците от четирите смъртоносни минути през целия си живот.

Абсолютно нищо не може да оправдае това брутално и ужасно престъпление, подчерта Драйер.

Лайбе съобщи, че утре в 13.46 ч. - точният час, когато започна атаката - в Трир ще има минута мълчание в памет на жертвите. Камбаните на всички местни църкви ще бият траурно.

По-късно днес шофьорът, който беше задържан на местопрестъплението, ще се изправи пред съдия, за да се определи мярката му за неотклонение.  Няма данни мъжът да страда от душевно заболяване. Предстои съдебните власти да решат дали да го изпратят в предварителен арест или в психиатрична институция от затворен тип.

Причината за нападението остава неясна. Властите казаха, че няма данни извършителят да е бил воден от политически мотиви.