Безплатен става градският транспорт за медицинските работници в Турция, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По нареждане на президента Реджеп Тайип Ердоган във връзка с усилията, полагани от медиците в борбата с пандемията от COVID-19, до края на годината пътуването с градския транспорт става безплатно за всички здравни служители.

Съответно решение е публикувано в турския Държавен вестник.

Безплатни карти за градския транспорт с валидност до 31 декември 2021 г. ще бъдат издадени на всички служители от държавните и частните болници, клиники и центрове.

Дни по-рано турските власти обявиха и че започват нов начин за насърчаване на ваксинацията. 

Министерство на здравеопазването ще я популяризира сред младите хора чрез YouTube, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По данни на здравното министерство около 40 на сто от активните случаи в Турция са на хора на възраст под 23 години. Това е насочило здравното министерство към популяризиране на ваксинацията срещу COVID-19 в тази възрастова група.

Министерството планира сътрудничество с ютюбъри, за да насърчи ваксинацията и да разясни пред младите ползата от ваксините, пише в. "Хюриет".

Проф. Сема Култуфан Туран от Научния съвет за борба с коронавируса в Турция е откроила пред вестника необходимостта от ваксинация сред младите, така че да се намали рискът за възрастните хора и застрашените групи, а младежите да продължат нормалния си социален живот, да ходят на училище и да опазят живота на близките си.

По думите на друг член на Научния съвет - проф. Кенан Мидилли - родителите имат отговорност за ваксинацията на децата и младежите във възрастовата група 12-17 години. Според него голям проблем представлява и ваксинацията във възрастовата група на 18-24-годишните.

"Тези хора са объркани поради антиваксърството в социалните медии", посочи проф. Мидилли, като подчерта, че рисковете не произтичат от поставянето на ваксината, а от прекарването на болестта.