Големият горски пожар, разразил се вчера на гръцкия о-в Евбея, е поставен под контрол. Това съобщи гръцката телевизия Скай, като цитира представител на местните власти. Борбата с огъня продължи цяла нощ. Извънредно положение бе обявена община Дирфион-Месапион. Слънцето в Атика се се скри от димящия огън в Евия.

Регионалният управител Костас Бакояни посочи, че "активен фронт на пожара вече не съществува".

Друг представител на местните власти - Танасис Каракандзас, заяви, че огнищата на пожара в Евбея са поставени изцяло под контрол. Той посочи, че евакуацията на жителите в района с автобуси е била извършена много организирано.

Около 140 души бяха настанени в хотели в района, а останалите жители са предпочели да нощуват у свои роднини и приятели, каза Каракандзас.

Около 500 души от селата Кондодеспоти и Ставрос, край които се разразиха пожарите, бяха евакуирани вчера около 16,00 часа като превантивна мярка. Също с превантивна цел бяха евакуирани манастир и детски лагер.

Пожарникарите водиха цяла нощ борба с огъня на о-в Евбея. Сутринта към усилията на пожарникарите се присъединиха два самолета и четири хеликоптера за борба с пожарите.

По данни на пожарната служба в усилията по гасенето на пожарите на о-в Евбея са се включили 186 пожарникари и 62 пожарни коли, 204 военни, както и още техника.

Движението по основното шосе на острова, което вчера бе частично спряно, днес бе възобновено.

По време на пожара в постоянен контакт останаха ресорният министър на вътрешните работи Панос Скурлетис, министърът на земеделието Вангелис Апостолу е министър-председателят Алексис Ципрас, за да се информира за големия огън избухнал в Евиа.

За момента няма никакви щети на къщи, само два склада и фуражен завод са изгорели. За щастие този път нямаше силни ветрове, което помогна на огнеборците.