Горски пожар бушува в района на Атика в Гърция, а информацията към момента е, че няма засегнати българи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

По информация на българското посолство в Атина голям пожар е избухнал в горска площ в район Кинета, Атика, Гърция. Димът в района е много гъст, което допълнително усложнява ситуацията.

До момента в посолството ни в Гърция няма постъпила информация за засегнати или бедстващи български граждани вследствие на пожара.

В гасенето на огъня са се включили 60 огнеборци и 25 пожарни коли, четири самолета и два хеликоптера.

Затворен за движение е пътният участък Атина - Коринт, от 39-ти до 57-ми км. Забранено е преминаването и по стария път Атина - Коринт. Железопътният транспорт в района е спрян.

Гръцката пожарна служба полага всички възможни усилия за ограничаване на пожара. В борбата с бедствието са се включили и въоръжените сили на страната.

Дипломатическата ни мисия в Атина информира и за втори голям пожар в района на Метохи, близо до град Ханя на остров Крит.

Във връзка с усложнената обстановка МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в районите на пожарите, да се информират предварително за актуалната ситуация, да избягват засегнатите от огнената стихия места и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Посолството на Република България в Гърция е в постоянен контакт с местните власти и следи развитието на обстановката. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106, +30 210 67 48 107.