Последният съветски лидер Михаил Горбачов отдаде почит на бившия американски президент Джордж Хърбърт Уокър Буш, който почина днес на 94-годишна възраст, за ролята му за края на Студената война и го нарече "истински партньор", предава AFP, цитирани от Фокус.

Горбачов, който е на 87 години, изрази "дълбоки съболезнования" на семейството на 41-ия президент на САЩ и на целия американски народ.

Двамата мъже са белязали края на Студената война на срещата на върха в Малта през декември 1989 г., няколко седмици след падането на Берлинската стена, с подкрепата на американския президент за политиката за отваряне в Съветския съюз и перестройката, инициирана от Горбачов.

"Много от моите спомени са свързани с този човек, имахме шанса да работим заедно във време на огромна промяна", в което "всички бяха призовани да поемат тежки отговорности", каза Горбачов в цитираните коментари от агенцията Интерфакс.

"Това доведе до края на Студената война и надпреварата във въоръжаването. Той беше истински партньор", каза Горбачов, отдавайки почит на приноса на Джордж Буш-старши за "това историческо постижение".

Междувременно се разбра, че президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да присъства заедно със съпругата си Мелания на държавното погребение на Джордж Буш-старши, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха на говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Траурната церемония ще се състои в Националната катедрала във Вашингтон. Точна дата не бе посочена. Тръмп ще обяви сряда, 5 декември, за ден на национален траур в Съединените щати, съобщи още Сандърс.