Голям пожар избухна на борда на руски кораб край бреговете на Норвегия, предаде БНТ. Повече от 100 жители в радиус от 300 метра от горящия кораб в пристанището на Тромсьо са евакуирани заради опасност от взрив на амоняк.

Пожарът е избухнал в сряда на обяд, но въпреки опитите на пожарникарите да бъде изгасен до вечерта. той се е разгорял още по-силно.

Полицията в Тромсьо в четвъртък сутринта съобщи в Туитър, че поради продължаващия пожар, преминаването през прилежащата към пристанището територия е затворено, тунел и редица улици в района също са блокирани.

Гасенето на огъня се усложнява от факта, че на борда има резервоари с амоняк, които могат да избухнат, както и че съдът е започнал да се накланя поради голямото количество вода, което се използва от пожарникарите.

Горящият риболовен траулер, е построен през 1991 г. в Норвегия. Той е с водоизместимост - 2878 тона, дължина 64 метра, а общият екипаж - 46 души. Корабът е специализиран в риболов на атлантическа треска в североизточната част на Атлантическия океан.