Президентът на ПЕС Сергей Станишев събра традиционно журналисти на баница с късмети и сподели вижданията си за предизвикателствата пред България, Европа и света през настоящата година. А от баницата си изтегли късмета "Миналогодишните грижи забрави, приятелствата заздрави".

В София днес Станишев даде годишния си брифинг за родните медии, като представи вижданията си в три основни направления - България, Европа и БСП.

България в ЕС-2020: Четири задачи и едно предупреждение

Само правителство с ясна визия и смелост за реформи може да преведе страната ни през трансформациите в ЕС

В ЕС предстои мащабна трансформация - зелена, институционална, ценностна. Европа преминава в ново състояние, основано върху нови идеи и цели. Раждат се и съответните нови политики. Само правителство с ясна визия за приоритети и реформи, както и за средства за тяхното реализиране, може да се възползва от възможностите, смята лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Новата ЕК стартира с приоритетите на социалистите, в съответствие с поетите ангажименти към ПЕС - предложи нов Зелен пакт, инвестиционен план за финансиране на зеления преход, включително Фонд за справедлив преход; предстоят инициативи за реализиране на Социалния стълб и въвеждане на европейска рамка за по-справедливи минимални заплати в ЕС.

В България първосигналната реакция на мнозина е тези планове да се представят единствено като нови, по-строги европейски изисквания, най-вече свързани с енергетиката, водещи след себе си масова безработица и закриване на цели индустрии. Това е фалшива новина, удобно прикритие за липсата на политическо мъжество за истински реформи, които да доведат до качествено подобрение в живота на хората.

Всъщност, плановете и промените, които се предлагат сега, са безпрецедентно мащабни и дълбоки, и това е уникална възможност за ЕС и за всяка страна. От енергетика, през по-ефективно използване на ресурси и рециклиране на материали и продукти, до по-чиста градска среда и по-качествена храна - има нужда от промени във всички сектори. Това не трябва да плаши хората, а тъкмо обратното - те трябва да поискат от своите правителства да работят в тази посока, да изискват и да следят промените да се случват по най-бързия, ефективен и прозрачен начин.

За съжаление, България не просто изостава, а върви в обратната посока. За 10 години управление на ГЕРБ, заради крехките коалиционни, геополитически и вътрешнопартийни баланси, не се състоя нито една реформа. Цели сектори са пред колапс: енергетика, транспорт, околна среда, здравеопазване, образование, цялостна социална политика, икономическа политика и чуждестрани инвестиции. Да, има добри макроикономически показатели и ниска безработица, но дали това е заслуга на правителството, конюктура или на факта, че много българи заминаха зад граница. Демографията и липсата на работна ръка са проблем, без тях няма икономически растеж и инвестиции. Не можем да си позволим повече да се въртим в кръг, да искаме отсрочки и изключения от правилата. ЕС ще продължи да върви напред - към по-устойчиво бъдеще, към по-добър живот за хората, към по-чиста планета. Следващите няколко години ще бъдат решаващи за мястото на България в Съюза и живота у нас - ако не успеем да се възползваме от новите възможности и да вървим заедно с другите, ще останем на опашката завинаги - мръсният заден двор на ЕС. Имаме да наваксваме много, но никоя европейска директива или план сам по себе си няма да ни реши проблемите, ако управлението у нас не подходи най-сетне отговорно и далновидно. Имаме нужда от политики с хоризонт 10, 20, 30 години, а не потушаване на кризи на парче по начин, който залага нови проблеми и капани.

Ето защо, в името на националния интерес опозицията трябва да е особено взискателна управляващите у нас да изпълнят четири непосредствени задачи:

1. Да отстояват националните интереси при преговорите по финансовата рамка на ЕС за 2021-2027 г. най-вече по отношение на кохезионната политика и селскостопанската политика, а точно тях Съветът иска да ореже.

2. Зеленият пакт и предстоящите конкретни законодателни предложения на Комисията ще доведат до мащабна трансформация във всички сектори. Ще бъдат необходими дълбоки реформи, които ще изискват значително публично и частно финансиране през следващите години. Трябват силни аргументи и разчети, за да получим необходимите средства и широк обществен консенсус как хиляди българи у нас да не останат без работа и перспектива, изхвърлени от пазара на труда.

3. Предстоят редица инициативи за реализирането на принципите на Европейския социален стълб. Преходът към по-устойчива икономика трябва да бъде придружен от адекватни социални защити и да осигури достоен живот за всички. Един или два добри икономически показателя не могат да скрият факта, че почти 2 млн. души у нас живеят под линията на бедността, условията на труд са потресаващо ниски в цели сектори, а голяма част от заетите чрез новите уеб-платформи не се ползват от никакви социални права и защити. Добре е, че безработицата е ниска, но каква част от този процент се дължи на бурната емиграция на цели български села?

4. Задължително трябва да се включим, с прогресивни и човеколюбиви идеи, в големия разговор, обявен за близките години, в който европейците ще изработят новите цели на своя Съюз и нова Конституция - Конференцията за бъдещето на Европа. Процес, който ще продължи две години и има потенциала да доведе до промени в учредителните договори на ЕС, за да се направи основен ремонт на институциите и функционирането на Съюза. Ако не участва пълноценно и навреме, България рискува да остане извън ядрото (еврозона, Шенген, по-тясно икономическо сътрудничество), защото тези, които искат да вървят напред, се умориха да чакат тъпчещите на едно място в името на мнима стабилност и оцеляване на правителството.

Хората очакват работа по същество, а министерските оставки и снишаването в криза не решават проблемите. В Европа на ход е висшият пилотаж. За него се иска не просто поемане на отговорност. Иска се мащаб, визия и компетентност."

В Европа предстоят трансформации и преход на ценностите, България трябва да се включи в това приключение

Според президента на ПЕС зелената сделка е важна, планетата ще оцелее, зависи дали човечеството ще оцелее и как

"През последните години намаля предсказуемостта в процесите в демократичните държави. Международното напрежение нарастна, президентът Путин посочи, че има нужда от сериозен разговор за международната сигурност и стабилност, а конкретно петте ядрени държави имат отговорност за развитието на човечеството. Европа не успява да поеме значима самостоятелна роля и остава встрани. Наблюдаваме криза на наднационалните структури - ООН, НАТО, СТО, включително и ЕС."

Така президентът на ПЕС Сергей Станишев започна традиционния годишен брифинг пред българските медии и продължи анализа си за световните процеси: "Дълго време властваше тезата, че управлението на структурите трябва да бъде оставено в ръцете на експерти, а не на политици. Структурите зациклиха и могат да заработят само при силно политическо лидерство.

Но днес в криза е и политическото лидерство. Точно някои от световните лидери са носителите на глобалната несигурност и непредвидимост. А шансът ЕК да има своето силно лидерство с Франс Тимерманс за председател на ЕК беше удавен в тежките процедури и компромиси, които подкопават и без това ниското доверие в европейските институции.

Тази година политическите събития ще бъдат съобразявани с предстоящите избори отвъд океана. Който и да е стопанинът на Белия дом, обаче, едва ли ЕС ще върне своето стратегическо място в дневния ред на САЩ. Там вече са Китай и зоните на конфликти."

"В последните месеци се убеждаваме, че живеем в началото на голям и драматичен исторически преход. Европа преминава в ново състояние, основано върху нови идеи, цели и ценности. Раждат се и съответните нови политики. Като част от Европа, България е част от това приключение.

В последно време видяхме краха на мечтата на крайната десница да превземе Европа чрез избори. Това е много добра новина. Днешната крайна десница е характерна с липсата на човеколюбие. Крайните десни не обичат хората. Насъскват едни групи срещу други, а в крайна сметка презират всички и се отнасят с тях като с плячка. Опитът тази политика да превземе Европа не успя.", коментира европейските избори от миналата година лидерът на европейските социалисти.

"Избирателната активност от 50.95% през май тази година е рекордна за цялата история на евроизборите. Тя показва, че въпреки накърненото доверие в инстититуциите, все още европейците вярват в бъдещето на европейския проект.

Точно заради това беше непростимо поведението на ЕНП в преговорите за формиране на новите европейски институции. В името на властта, десницата загърби волята на избирателите за общ кандидат в изборите, за което те дадоха гласа си.

Ръководствата на Комисията, ЕП и Съвета се избраха след тежки пазарлъци и компромиси.

Да, ПЕС загуби тази битка. Но нека си припомним, че мнозина предвиждаха крах на социалдемокрацията, отреждаха ни трето или четвърто място. ПЕС проведе вдъхновяваща кампания за социална Европа, издигнахме най-подготвения кандидат за председател на ЕК, който спечели дебатите и сърцата на хората и получихме 154 места в ЕП.

Важното е, че ПЕС спечели друга ключова битка - тази за политиките. Фон дер Лайен поя ясни ангажименти към нашето политическо семейство. Това е най-социалната програма на Комисията от много години насам и тя отразява новия политически баланс в ЕС и волята на гражданите за промяна.

Под натиска на социалистите, още в първите 100 дни от мандата си, новата ЕК започна да реализира приоритетите на ПЕС, които залегнаха в нашата предизборна програма:

  • мащабен план за социални политики
  • рамка за минимално европейско заплащане
  • зелена сделка и фонд за справедлив преход към нисковъглеродна икономика
  • младежки политики - продължаване на Младежката гаранция и въвеждането на Детска гаранция

Разбира се, това е само началото и ние ще следим и настояваме за изпълнението на тези ангажименти. Тази Комисия ще бъде успешна, само ако скъса с предишния модел, когато ЕНП задушваше всички останали и налагаше тяснопартийна работна програма.

За първи път от 16 години балансът на силите в ЕК е изравнен. Левите комисари са девет на брой - колкото ЕНП. Изпращаме силен екип от леви комисари с ясен политически мандат, така че да отстояваме нашите приоритети. Успяхме да извоюваме ключови ресори за тях - външна политика, икономика, зелената сделка, вътрешни работи, регионално развитие, околна среда, работни места и социални права.

След изборните победи през последната година в Испания, Португалия, Финландия и Дания, ПЕС укрепи позициите си и в Европейския съвет - вече имаме 7 премиери. Социалистите са част и от правителствата на Германия и Италия. Нашите кандидати успяха също в битката срещу модерните диктатори и дадоха надежда на хората в Будапеща и Истанбул.

Преди няколко седмици социалистите спечелиха президентските избори в Хърватия, което е важна крачка преди парламентарните избори в страната през 2020 г. Очакваме добри резултати през годината и за партиите от нашето семейство на парламентарните избори в Литва, Словакия и Северна Македония.", обобщи постиженията на европейската левица Станишев.

Той посочи, че се радва, че още един източноевропеец поема лидерството на другото голямо политическо семейство в Европа. "Поздравих Доналд Туск и го поканих да обсъдим връщането на въпроса за общия кандидат в евроизборите в политическия дневен ред."

За отношенията ЕС - Русия Станишев посочи, че винаги е отстоявал диалога и "именно социалистите и демократите ще настояваме за това през предстоящата политическа година."

"През 2020 г. за ПЕС предстоят три важни битки - за справедлив зелен преход, социални политики и силен бюджет.

Най-сетне обединена Европа си даде сметка, че не можем да продължаваме да унищожаваме природата, а същевременно да очакваме да водим добър живот. Прозрението, че сме на ръба на климатична криза, напълно преобърна приоритетите в европейската политика.

Основна битка за социалистите през последните години беше за по-социален и по-справедлив бюджет на ЕС. Навлизаме в ключовата фаза - през следващите няколко месеца ще се вземат решения, които ще определят бюджета и финансирането на всички европейски политики за следващите 7 години. Под натиска на нашето семейство, ЕП поиска повече средства за кохезионна политика - близо 380 млрд. евро, финансиране на инициативите на ПЕС за младите, тройно увеличение за програмата "Еразъм+" до 45 млрд. евро, както и създаване на Фонд за справедлив преход към нисковъглеродна икономика, мащабен план за реализиране на социални политики - сред които европейска рамка за минимални заплати в ЕС. Още в първия месец от мандата си, новият състав на ЕК започна да работи по много от тези приоритети.

Задължително трябва да се включим, с прогресивни и човеколюбиви идеи, в големия разговор, обявен за близките години, в който европейците ще изработят новите цели на своя Съюз и нова Конституция на Европа. През май в Рим социалистите ще определят своите предложения и позиции, за да участват активно в предстоящата Конференцията за бъдещето на Европа."

За БСП 2020 е ключова за оцеляването й в "А" отбора на българската политика

Всяко съмнение в честността на прекия избор в БСП удря легитимността на партията да управлява

"2020 е ключова за БСП. Партията трябва да се подготви за два стратегически избора - парламентарни и президентски - догодина. И подготовката не е само на структурите. Ако иска да спечели парламентарните избори, БСП най-сетне трябва да се върне в ролята си на политическа алтернатива - с ясна физиономия, леви послания и разказ за бъдещето. Ако не спечелим парламентарните избори, вероятността да загубим и последния рубеж - президентските - е много голяма."

Това заяви на годишния брифинг пред българските медии президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. И предупреди, че всяко съмнение в честността при провеждането на предстоящия пряк избор в левицата удря по легитимността на партията да управлява страната.

"БСП се нагърби с тежката задача да проведе пряк избор - национални избори - задача, в която дори държавата се проваля. От друга страна, БСП винаги е била партията, която най-яростно отстоява честността на изборите в България. Затова всяко съмнение в прозрачността, демократичността и честността на прекия избор в БСП, ще удари не само върху легитимността на новия лидер, но и върху легитимността на партията да управлява.

Медиите, гражданският сектор и най-вече управляващите изкъсо ще следят и ще сигнализират за това. Надявам се, че ръководството на партията си дава сметка за този огромен репутационен риск за БСП."

"Второто ми опасение е, че кампанията по прекия избор в БСП ще мине вяло, без истински дебат, набързо, с усещането за предрешеност.

Трябва да използваме 2020 година за енергизиране на нашата партия. От 1 декември 2019 г. БСП е в отчетно-изборна кампания. От разговорите ми с хора по страната разбирам, че в партията няма енергия, ръководството не е подало за обсъждане материали за Конгреса, а събранията се провеждат с малко хора, дори без кворум.

Ако използваме често даваното от ръководството сравнение с Испания, нека се върнем към първия пряк избор на Педро Санчес през 2014 г., когато заради публичния дебат за физиономията на партията, за нейното място и роля, много нови и млади хора се вляха в редиците на Испанската социалистическа работническа партия. В Италия, например, изборите са отворени и всеки гражданин има право да участва, за да се привлича периферия. Там в прекия избор се включват над 2 млн. души.

Ако искаме БСП да стане политическа алтернатива и да печелим избори, нека дадем шанс на широк дебат каква искаме да е нашата партия, накъде да върви, къде в политическото пространство да се позиционира, кого да представлява, какви отношения да има с политическото си семейство в Европа. Надявам се, че всички кандидати ще излязат с платформи и ще ги отстояват пред структурите и симпатизантите, но и в публичен дебат пред медиите. Прекият избор в партиите-членки на ПЕС обикновено е инструмент за ясно заявяване на партията, за насочване на обществено внимание към нея, за увеличаване на нейната електорална тежест и привличане на много нови и активни членове и симпатизанти. По тези признаци се съди дали един пряк избор е успешен. Така и новоизбраният лидер тръгва в изборни битки, тествайки идеите си най-напред вътре в партията и получавайки широка подкрепа.", продължи анализа си Станишев.

Президентът на ПЕС изрази загриженост по отношение на липсата на избирателни списъци, които са фундаментът на всички избори. Членовете на БСП по времето на Михаил Миков са били около 115 хиляди, а сега няма информация каква е членската маса. Станишев обърна внимание и на избирателната активност на членовете на столетницата по време на прекия избор. "Партията е уморена и изтощена. Имаше президентски и след това парламентарни избори през 2017 г. После кампания за "Визия за България" и бойкот на парламента. Последвани от европейски и местни избори, съпроводени с конгрес. В момента тече отчетно-изборна кампания в БСП. И когато тя приключи - партията отива на пряк избор. Всъщност в единствената година без избори, когато другите партии се възстановяват и градят вътрешно, БСП организира свой национален избор. И това е предизвикателство - защото може да бъде бойкотиран съвсем обективно от членовете на партията.

Тази година ще е важна и за възстановяването и изграждането на структури по области и общини, защото местните избори показаха, че партията е изморена - имаме само 260 кмета на малки населени места и ни няма в половината от областите. Това не е естествен процес на износване, а налагана политическа линия - превръщане на партията от структурна и с партийни органи, в електорална, с вожд и избиратели, които се задействат само по време на избори. Вместо изборът на нов лидер да даде самочувствие на членовете и симпатизантите, той ще доведе до нови разделения. Партията трябва да бъде единна, но не виждам предпоставки това да се случи. Опасението ми е, че кампанията по прекия избор по-скоро ще разбие, отколкото ще обедини организациите в страната."

"За да спечели двата избора догодина, БСП трябва да стане алтернатива, да посочи приоритети и да каже с кого ще ги осъществи.

За БСП 2020 г. ще е важна, за да осъзнае ролята си в българското общество, в българската политическа система. Да излезе от изолацията, от политическата самота; да се върне в ролята си на защитник на социалния интерес, а не да копира ГЕРБ и да търси нови ниши на националистическия терен, защото както показват последните три изборни загуби хората предпочитат оригинала пред копието. Очаквам един по-социален ГЕРБ, защото нуждата в българското общество от по-социална политика нараства заради огромните неравенства. БСП трябва да е проактивна с цялостна политика, за да мобилизираме и своя електорат, и да привлечем центъра. Трябва да сме предвидими и предсказуеми, а когато опозицията постоянно си сменя мнението и прави резки завои, естествено е хората да се плашат. Така през 2017 г. допуснахме да има протестен вот срещу опозиционна партия. Силовият модел на управление на ГЕРБ се изчерпва и обществото иска нормализация и сигурност, и вместо левицата да ги предложи, тя губи институционалност. Цели общности - труд, работници, синдикати, различни социални групи остават без представителност. Няма кой да брани обществото и да защитава ценностите на лявото, а така общата политическа конструкция е на път да рухне."

"Главната задача пред БСП е да се превърне в основна алтернатива на управляващите. Всички анализатори са категорични, че именно липсата на алтернативност е основната причина за последните три изборни загуби на БСП и единствената причина ГЕРБ да са още на власт. БСП се проявява като силна и понякога агресивна опозиция, но липсва интелектуално надмощие и предвидимост. Това не са мои оценки, а оценки на избирателите. За да спечели доверието на гражданите БСП трябва да представи атрактивни приоритети, трябва да спре вътрешнопартийнити войни, които често са инициирани от ръководството.", заяви Станишев.

БСП да спре да се занимава със себе си и да търси легитимност през носталгията, смята Станишев. Партията трябва да представи своя разказ за бъдещето, за надеждата. "За мен бъдещето на БСП категорично не е на терена на т.нар. консервативно ляво, а на модерното, социално, европейско и зелено ляво", подчерта Станишев. БСП да потърси подкрепата на всички леви хора в България и да работи за разширяване към центъра, така че заедно да постигнат изборна победа. На терена на национализма, БСП е обречена единствено да губи.", категоричен е лидерът на социалистите в Европа.