Решението на властите в Испания да изключат хората, инфектирани с коронавируса, от утрешните регионални избори в Страната на баските и Галисия, предизвика обществен гняв и редица медии и експерти определиха мярката като антиконституционна, предаде ДПА и БТА.

Решението засяга около 500 души, които бяха уведомени с писмо от властите, че крайният срок за гласуване по пощата е изтекъл. Изключени са не само заразените, поставени под карантина, но и тези, които са регистрирани като инфектирани, но са асимптомни, както и тези, които имат симптоми на COVID-19 и са дали PSR тест, но още чакат резултата, пояснява агенцията. Андрес Бетанкор, професор по административно право в университета Помпеу Фабра в Барселона, нарече решението "чудовищно" в интервю за в. "Мундо" и заяви, че на гражданите, поставени под карантина, трябва да бъде гарантирано правото да гласуват. Конституционният адвокат Ксавие Арбос нарече решението "абсолютно противоконституционно".

"Ковид погазва изборния закон", гласи заглавие във. "Конфиденсиал", а редакционна статия в "Мундо" призова властите да гарантират на засегнатите алтернативен безопасен начин да гласуват. Не се очаква смяна на властта да последва вота и в двата автономни региона, допълва ДПА.

Лицата с активна инфекция с коронавирус, сиреч положителен тест през последните 14 дни, не могат да отидат да гласуват в секциите, заяви вчера регионалната шефка на здравеопазването в Страната на баските Некане Мурга, цитирана от Ройтерс.

По думите й в региона има около 200 такива случая, освен това хората, очакващи резултат от тест, също не могат да напускат домовете си. В Галисия има 259 лица - активни случаи на коронавируса, които също не могат да излязат, за да гласуват. Властите не уточниха с какви механизми разполагат, за да попречат на заразени хора все пак да отидат до урните, отбелязва Ройтерс. Макар че вотът по пощата е опция и в двата региона, властите не можаха да кажат колко хора в изолация са уредили да гласуват дистанционно, допълва агенцията.

И двата автономни региона бяха насрочили изборите си за април, но ги отложиха за 12 юли, след като Испания влезе в карантина в началото на март. Националните рестрикции бяха отменени на 21 юни, но внезапен пик на нови огнища накара властите да наложат локални карантини в Страната на баските, Галисия и Каталуния.