Глоба от 50 000 евро бе наложена на 46-годишна гъркиня заради организирано парти със 100 души, въпреки ограничителните мерки, които са в сила в град Солун, съобщи гръцкият в. "Та Неа".

Жената наела помещението от двамата му собственици, нарушавайки наложените мерки за обществено здраве поради риск от пандемия. Според полицейските власти, 100 души са били открити в ранните часове на неделя в частна зона, като на 46-годишната е наложена административна глоба от 50 000 евро.

От вчера в Гърция работи платформата за запазване на час за поставяне на бустерна доза от ваксините срещу Covid-19 за всички жители на страната над 50-годишна възраст, както и за гражданите с придружаващи заболявания или в увеличен риск от заразяване, съобщи АНА-МПА.

Вече тече поставянето на трета доза и на жителите на Гърция с компрометирана имунна система, на живеещите в домове за възрастни хора, на гражданите над 60-годишна възраст и на медицинския персонал.

Условието за поставяне на бустерната доза е да са изминали шест месеца от поставянето на втората доза (или на единствената при ваксините от една доза). Изключение са гражданите с компрометирана имунна система, при които подсилваща доза може да се постави 4 седмици след втората.

В момента подсилваща доза се поставя от ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Тя не е задължителна за доказване на завършил ваксинационен цикъл.