Бизнесменът освен това е предложил да плати и на други хора, обвинени по новата разпоредба, добавя британският всекидневник, цитиран от "Фокус".

Носенето на ислямски бански костюми - т. нар. буркини, на плажа бе забранено неотдавна първо в Кан, на Лазурния брят, после и в други френски градове.

Рашид Неказ е предприемач от алжирски произход в сферата на недвижимите имоти. Той признава, че не одобрява носенето на буркини и никаб (дамска качулка, забулваща цялото лице), но вярва, че в демократична държава никой няма правото да забранява на друг човек да носи дрехите, които иска.

„Когато видя, че Франция не уважава фундаменталните свободи, аз винаги ще извадя своята чекова книжка“, заяви бизнесменът.

Преди дни френската министърка за правата на жените Лоранс Росиньол заяви, че буркините са символ на политически проект, който е враждебен към многообразието и към еманципацията на жените.

"Обидно за вярващи и невярващи"


Френски административен съд в понеделник потвърди забраната за носенето на буркини, наложена от курортен град на Ривиерата, предаде агенция "Фокус".

Съдът в Ница е отхвърлил обжалване от правозащитници, отбелязвайки, че забраната в Вилньов-Лубе е била "необходима, подходяща и пропорционална" за предотвратяването на безредици след джихадистките атентати в Париж и в Ница.

Буркините, според решението, могат да бъдат обидни за религиозните, както и за нерелигиозните граждани, използващи плажа.

Освен това, допълват властите, банският, скриващ цялото тяло, може да бъде възприет като провокация, което да доведе до увеличаване на напрежението в обществото.

Трюдо: Приемаш ли другия?

Канадският премиер Джъстин Трюдо защити свободата на вероизповеданията, гарантираща правото да се носят буркини. Според него това е символ на приемане на другия в отвореното общество, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След като някои общини на френското крайбрежие забраниха буркините, депутати от канадската провинция Квебек също поискаха да бъде въведена такава забрана в името на светския принцип.

По този повод Трюдо отправи призив да бъдат зачитани правата и избора на хората: "Това е принцип, който трябва да бъде на първо място в нашите публични дебати".

"Да, със сигурност на някои места има малки спорове и ние ще продължим да говорим за това. Но дали в Канада можем да говорим за приемане, за отвореност, приятелство и разбиране? Точно натам вървим и това преживяваме всеки ден в нашите разнообразни и богати общности, и то не въпреки, а заради тези различия", каза премиерът на Канада.