Министърът на околната среда Питър Кент обяви оттеглянето на Канада от Протокола, след като се върна в Отава от преговорите в Дърбан, Южна Африка, предаде БТА. Там бе постигнато съгласие да се удължи за пет години действието на Протокола от Киото и да се преговаря за ново споразумение, по силата на което всички големи замърсители да намалят парниковите газове.

Канада, която е голям производител на енергия, отдавна се оплаква от неефикасността на Протокола, защото в него не участват страните с най-големи въглеродни емисии.
"За Канада Киото остава в миналото. Използваме законното си право официално да се оттеглим от Протокола", каза Кент пред журналисти.

Десноцентристкото правителство на премиера Стивън Харпър, което е тясно свързано с енергийния сектор, заяви, че Канада ще трябва да плати глоби за 13,6 милиарда щатски долара по силата на Протокола от Киото, защото няма да намали въглеродните емисии до изискваното равнище през 2012 г.
"За да изпълним целите, предвидени в Киото за 2012 г., ще е равносилно да спрем от движение по канадските пътища камионите, високопроходимите автомобили, тракторите, линейките и полицейските коли", каза Кент.

Опозицията и природозащитници веднага заклеймиха позицията на правителството. "Това е национален позор. Премиерът Харпър току що се изплю в лицето на хората по света, за които борбата с климатичните промени е въпрос на живот и смърт", заяви представител на канадската Мрежа за действия за климата.
"Нашето правителство абдикира от международните си задължения", каза Меган Лесли от опозиционната партия Нови демократи.

Питър Кент съобщи, че Канада ще продължи да работи за нов глобален договор, който да задължи всички страни да намалят въглеродните емисии. Най-големите замърсители - Китай и Индия - не участват в Протокола от Киото, напомня Ройтерс.