Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние изрази надежда, че тази седмица във Великобритания ще бъде взето важно решение по въпроса за напускането на ЕС, предаде ТАСС, цитирайки изявление на Барние пред телевизия Ел Се И.

"Принуден съм да констатирам, че за година и половина (във Великобритания) не беше направено нищо за постигането на положително мнозинство по споразумението за Брекзита - сформира се само негативно мнозинство. Но с негативно мнозинство не може да се постигне излизане от ЕС със споразумение. Тази седмица ще бъде важна, защото ще научим какви ще бъдат резултатите от преговорите между лейбъристите и правителството", заяви Барние, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че "не става дума за отхвърляне на споразумението за напускане на ЕС, и двете страни го смятат за единственото възможно".

Споразумението не трябва да се обсъжда повторно и това беше заявено както от лидерите на ЕС с които обсъждах това, така и от британската премиерка Тереза Мей и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин", подчерта Барние. На обсъждане подлежи не 600-страничното споразумение, а вторият документ от 26 страници, който е политическа декларация за рамките на бъдещите отношение между ЕС и Великобритания, добави европейският преговарящ.

ЕС е готов да започне преговори, за да договори условията на бъдещото партньорство. Но тези преговори ще започнат едва след ратифициране на споразумението между Брюксел и Лондон, подчерта Барние. Той отбеляза, че задачата да гарантира партньорски отношения с Великобритания е особено важна за ЕС.