Германското военно контраразузнаване (МАД) ще бъде ръководено от жена за пръв път в историята си, след като беше обявено, че адвокатът Мартина Розенберг ще бъде новият шеф на службата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер е уведомила за назначението комисията на германския парламент по отбраната, съобщиха пред ДПА участници в заседанието.

Розенберг, която досега работеше като специализиран адвокат към германските въоръжени сили по дисциплинарни производства срещу военнослужещи, ще замени на поста председател на МАД Кристоф Грам.

Кадровите промени стават факт, след като Крамп-Каренбауер се зарече да покаже твърдост срещу десния екстремизъм в Бундесвера, след редица скандали, включително разформироването на цяла рота от елитните армейски сили за специални операции КСК (KSK).

Считано от този месец Грам е освободен от длъжност. Крамп-Каренбауер похвали усилията му за реформа, но заяви, че МАД, която има важна роля в следенето на екстремизма в армията, се нуждае от промяна в ръководството.