Интересът на руските разузнавателни служби към Германия продължава да се увеличава, колкото по-дълго продължава войната в Украйна, предаде ДПА като се позова на оценка на вътрешното разузнаване на Германия.

Ръководителят на Службата за защита на конституцията Томас Халденванг причисли и Китай и Иран към държавите, чиито разузнавателни служби са активни в Германия.

"Интересът на руското разузнаване тук, в Германия, не само че не е прекъсвал, но и се увеличава с продължаването на последиците от войната", заяви Халденванг в интервю за ДПА. "Настоящият случай също така показва колко реална е опасността от руски шпионаж", каза Халденванг, визирайки заподозрян за двоен агент в германската агенция за външно разузнаване, който беше арестуван малко преди Коледа.

Предполага се че арестуваният е предал секретна информация на руска разузнавателна служба.

Халденванг заяви, че очаква Москва да се опита да компенсира експулсирането на 40 руски официални лица, обявени от Германия за персона нон грата. В отговор на началото на руската война в Украйна на 24 февруари много европейски държави изгониха руски агенти, като Германия изгони 40 служители на руското посолство в Берлин.

"Полагаме големи усилия, за да предотвратим идването тук в Германия на други лица, които биха могли да бъдат свързани с руските служби", заяви Халденванг. По думите му с тази цел федералното правителство е затегнало визовите правила.