Правосъдното министерство на Германия направи конкретно предложение за премахване на термина "раса" от основния закон - де факто конституцията на страната, предаде ДПА.

Предлага се чл. 3 вече да не забранява дискриминацията заради нечия предполагаема "раса", а "на расови основания".

Според министерството основният закон "използва понятието не като признаване на расовите идеологии, а за да се разграничи от тях". Разграничаването от подобни идеи би трябвало да бъде изразено по-категорично чрез новата формулировка, смята министерството.

"Но правилно се отбелязва, че със самата употреба на понятието идеологиите, свързани с него, макар да са отхвърляни от Основния закон, може да продължат да присъстват", гласи проектът.

Текстът, с който разполага ДПА, и по което няма съгласие в правителството, е било изпратено от министерството до различни асоциации с искане за мнение, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Германия от месеци обсъжда реформиране на закона, но въпросът се смята за доста деликатен от правна гледна точка поради опасения, че промяната може да отслаби защитата за засегнатите. Според министерството нивото на защита би се запазило с промяната.

Алтернативата за замяна на "раса" с "етническа принадлежност" се отхвърля от правосъдния министър Кристине Ламбрехт, тъй като то не може да бъде ясно определено, а и "подобно на понятието "раса" то може да насърчи представата, че има групи от населението, които могат ясно да бъдат отделени едни от други".

За да бъде направена конституционна промяна е необходимо мнозинство от две трети в двете камари на парламента. Правителството ще се нуждае от одобрението на опозицията, за да извърши реформата.