Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изпреварва по популярност в страната канцлерката Ангела Меркел. Това показват публикувани днес данни от допитване на института "Кантар" по поръчка на в. "Билд ам зонтаг", предаде ТАСС.

Петдесет и два процента от запитаните настояват през 2021 г. Шпан да има "максимално възможно влияние в политиката" на Германия. В края на 2019 г. подобно мнение са споделили едва 28 на сто. Особено популярен е Шпан сред жените (66 процента).

"Шпан с пълна сигурност е победителят на годината. Според гражданите той води добра политика в условията на коронавируса", констатира Торстен Шнайдер-Хаазе, експерт на "Кантар".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ангела Меркел, заела миналата година първо място в рейтинга, тази година е на втора позиция с 51 процента от гласовете. В петорката влизат също премиерът на Бавария Маркус Зьодер (50 на сто), вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц (47 на сто) и външният министър Хайко Маас (40 процента).

Като цяло "голямата коалиция" - блокът на Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), е станала далеч по-популярна, отколкото преди година, прави извод ТАСС.

В анкетата са участвали 505 души, помолени да подредят 18 политици според тяхната популярност.