Властите имат правомощията да забраняват религиозни служби с богомолци по време на пандемията от новия коронавирус, постанови днес германски съд, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съдът в Мюнхен отхвърли спешната жалба на католически адвокат, оспорващ забраната на религиозните служби. Мюнхенският адвокат искаше да чества Великден по традиционния начин, въпреки карантината, наложена от баварските власти.

В жалбата си адвокатът твърдеше, че забраната нарушава неговата правото на свобода на практикуване на религия, гарантирана от германската констутиция. Отхвърляйки жалбата, съдът обаче заяви, че разрешението за религиозни служби би могло да бъде дадено на индивидуална основа по изключение.

В Италия вече дори папата, и въпреки че за католиците е Страстната седмица, започна да отслужва литургии само онлайн.

В същото време у нас премиерът Бойко Борисов заяви, че не може да затвори църквите и да гони хората с "милиция и палки" и призова на Цветница и Великден в храмовете да отидат само тези, които наистина не могат без това.

Светият синод пък заяви, че ще направи компромиса на да не се раздава върба на Цветница, защото тогава се събират най-много хора.

Освен това полетът за Благодатния огън до Тел Авив, Израел, няма да се осъществи, а средствата от този полет ще бъдат пренасочени за борбата срещу разпространението на COVID-19. 

"Великденската служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от църквите, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в храмовете. Тази година решихме от Светия синод службата на Великден да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи. Ще апелираме към вярващите да се спазва ред, за да не поставяме нашия министър-председател под укори, защото знаем, че не е лесно", заяви Ловчанският митрополит Гавриил.

Заради мерките за сигурност, на Разпети петък, в храмовете "плащеницата ще се държи от четирима църковни служители и вярващите през тази година ще минават под нея, а няма да минават под масата, и ще получат същото благословение", обясни той.