Клъстър от заразени с коронавирус бе открит на един от круизните речни кораби, пътуващи по река Дунав. Корабът, идващ от Германия, е акостирал във Виена, съобщи БТА.

По данни на градския медицински кризисен щаб, от 178 пътници на борда са били установени 80 заразени. Още при пристигането си вчера корабът е бил поставен под карантина и на никой не е било позволено да го напусне.

Всички пътници, здрави и болни, са били транспортирани днес обратно за Германия. Никой от заразените, сред които има и четирима членове на екипажа, не е бил настанен в болница, тъй като състоянието им е било добро.

Кризисният щаб на Виена е разработил плана за обратния транспорт на пътниците в сътрудничество с германските власти, заседанието е продължило цялата нощ. Заразените и здравите пътници са били разпределени в различни автобуси.

"Всички пътници са с маски от типа FFP2, автобусите се проветряват редовно и шофьорът е отделен на достатъчно разстояние от пътниците. Взети са всички мерки транспортът да е безопасен и да бъде предотвратено заразяване на още пътници", заяви Соня Вихт от здравната служба на Виена.