Избирателите в Хесен ще отговорят в неделя на въпроса дали искат тяхната провинция - последната, в която има смъртно наказание - да го премахне, предаде Ройтерс.

Успоредно с изборите за регионален парламент в провинцията ще има референдум дали да бъдат подкрепени редица промени в регионалната конституция и политиците се надяват с това най-сетне да се сложи край на датираща от десетилетия аномалия.

Както и останалите страни в Европейския съюз, Германия забрани смъртното наказание и това е вписано в националната й конституция от 1949 г. Но конституциите на някои провинции, като Хесен, датират отпреди федералната. Всички провинции освен Хесен - една от най-богатите и най-населените - вече са въвели местна забрана.

Конституцията на провинцията не е била осъвременявана досега отчасти, тъй като не е било необходимо - федералната конституция взема връх над регионалните, каза Юрген Банцер - християндемократ, членуващ в комитета на църквите, профсъюзите и общностните организации, който е изготвил поправките.

Има обаче и друга причина: Хесен е единствената провинция, където народът се произнася по промените в конституцията.

Имаше опасния, че ако някое ужасяващо престъпление бъде извършено точно когато Хесен гласува дали да премахне смъртното наказание, вотът може се обърне в погрешна посока, обясни Банцер.

Премахването на смъртното наказание е една от 15-те поправки, които ще се гласуват в неделя. Част от останалите са свързани с правата на децата, равенството на половете, европейското единство и устойчивата околна среда.